Framtiden

Tillbaka

Debattboxning mellan ungdomar och beslutsfattare bjuder på slagord, käftsmällar och stilpoäng

Unga göteborgare bjuds in att utmana vuxna politiker och beslutsfattare i en debattboxning på temat ”Leva och bo i Göteborg år 2021” under Göteborgs Kulturkalas. Arrangörer är Ungdomsfullmäktige och Bostadsbolaget.

– Vi vill bli ännu bättre på att lyssna på unga människor och prövar nu tillsammans med Ungdomsfullmäktige en för oss ny form, säger Bertil Rignäs, vd på Bostadsbolaget. Jag tror verkligen att unga vill engagera sig och bry sig om sin framtid men vi har kanske inte alltid hittat formen som tilltalar ungdomarna.

– De unga i Ungdomsfullmäktige har så mycket spännande åsikter och genom debattboxning får de på ett roligt sätt fram sina synpunkter och får pröva sina argument, säger Eva Looström, planeringsledare på Ungdomsfullmäktige.

– Nu hoppas vi att ungdomarna tar chansen till en rapp debatt med de vuxna beslutsfattarna! säger Bertil Rignäs. 

Bostadsbolaget startade redan förra året sin Ungdomspanel som består av unga hyresgäster mellan 12 och 19. I bostadsområdena prövas också dialogmöten där bolaget går ut och möter ungdomar i deras egen miljö.

Debattboxningen bjuder på tuffa utfall och snabba repliker i tio treminutersronder. Domare och konferencier är Teddy Paunkoski, men publiken kommer också att ha en stor del i juryarbetet tillsammans med Bostadsbolaget och ungdomar ur Bostadsbolagets Ungdomspanel.

Hittills är följande politiker och beslutsfattare anmälda:

   • Kia Andreasson (MP) – kommunalråd, kommunstyrelsen Göteborg
   • Mats Pilhem (V) – kommunalråd, kommunstyrelsen Göteborg
   • Adam Cwejman (FP) – förbundsordförande för Liberala ungdomsförbundet
   • Anna Johansson (S) – bitr. kommunalråd och ledamot, kommunfullmäktige Göteborg
   • Hampus Magnusson (M) – ledamot, kommunfullmäktige Göteborg
   • Ted Hesselbom – museichef, Röhsska museet
   • Johannes Åsberg, samordnare Nätverket Yimby
   • Jöran Fagerlund (V) – ledamot kommunfullmäktige Göteborg

Debattboxningen kommer att genomföras på festplatsen Leve Klotet på Kanaltorget under Göteborgs Kulturkalas torsdagen den 18 augusti kl 18-19.

Bostadsbolagets syfte med samarbetet är att skapa kunskap hos unga om hur de kan engagera sig i frågor som rör boendet. Här får de också lära känna Ungdomsfullmäktige och träffa andra ungdomar som valt att vara med och påverka sin framtid.

För mer information, kontakta gärna
Inger-Lena Bennman, informationschef Bostadsbolaget telefon 0706-171817
Eva Looström, planeringsledare Ungdomsfullmäktige, telefon 0702-636 447