Framtiden

Tillbaka

Familjebostäder hyr ut helt återbrukad lägenhet

Återbruk är centralt vid renovering på Kustgatan. Gårdsmöbler tillverkade av de gamla fasaderna och en lägenhet som är helt renoverad med återbrukat material – det är delar av vad som döljer sig bakom entrén till Familjebostäders hus på Kustgatan 3.

Fastigheten började sina dagar som ungkarlshotell, men har de senaste decennierna inhyst både lokaler och mindre bostäder. Nu har huset genomgått en rejäl upprustning där både digitalisering och hållbarhet tar stor plats.

En ”nygammal” lägenhet

År 2020 beslutade Familjebostäder att satsa på återbruk som en del i renoveringarna. Tidigare sågs inte återbruk som en resurs utan standard var att slänga och köpa nytt. Först ut blev Kustgatan 3 där vi både bygger om och bygger nya lägenheter.

En av de nya lägenheterna är helt inredd med återbrukat material som innerdörrar, wc-inredning, köksstommar, vitvaror och armaturer. Kakel och klinker var en felbeställning av ett annat bolag som skulle slängts om det inte återbrukats och är därför i nyskick.

– För att kvaliteten ska hålla samma standard som en ny lägenhet, fräschas de återbrukade materialen upp till nyskick innan de används. Sedan har vi valt att göra nya tätskikt i kök och badrum för att därefter sätta upp återbrukat kakel ovanpå, säger Filip Elfström, projektledare på Familjebostäder.

    Varsågod och sitt – på fasaden

    Som en del i arbetet med återbruk har Familjebostäder bland annat hittat ett företag som arbetar om sjöstenselementen, som tidigare satt på fasaden, till både sittmöbler för den nya lummiga innergården och möbler till gemensamhetslokalen.

    – Man kan säga att återbruket på Kustgatan har tre delar. Först handlar det om återbrukslägenheten, sedan inredning med bland annat stolar och bord till gemensamhetslokalen. Den tredje delen är mer generell där vi har försökt återbruka i stort och smått. Vi har återbrukat allt från element, marksten av betong och dörrar som har målats om och uppdaterats, säger Filip Elfström.

      Förutom att återanvända produkter från den egna fastigheten, har Familjebostäder bland annat hämtat material från ombyggnationen av ett Volvo-kontor och från en rivning på Selma Lagerlöfs torg som vi köpt in via CCBuild, en marknadsplats för återbrukat material.

      – Till exempel har vi använt en så kallad holländsk parkett som tidigare legat på Göteborgs universitet, berättar Filip Elfström.

      Det material som Familjebostäder inte haft möjlighet att återanvända på plats har sparats till andra renoveringar framöver eller lagts ut till försäljning.

      Under projektets gång skrivs en manual, som ska vägleda i arbetet med återbruk vid framtida ombyggnationer.

      – Det här är lite av ett pionjärprojekt inom återbruk både för branschen och för oss själva, där vi har lärt oss mycket inför kommande renoveringar, sammanfattar Filip Elfström.

      Återbrukat material

      • Material från allmänna ytor och utemiljö, såsom betongsten, radiatorer, armaturer och dörrpartier.
      • Återbrukslägenheten är inredd med återanvänd parkett, kakel, klinkers, blandare, radiatorer, köksstommar och luckor, bänkskiva, garderober, tamburdörr, innerdörrar, WC-tillbehör samt fönsterbänkar.
      • Sjöstenselementen från fastighetens fasad har bearbetats om till ett nytt material som används i produktionen av möbler till gården och gemensamhetslokalen.
      • Läs mer om marknadsplatsen för cirkulärt byggande CCBuild https://ccbuild.se/

      Kontaktperson: Filip Elfström, projektledare 031-731 48 38.