Framtiden

Tillbaka

”Vi är taskiga mot planeten och slänger vinst” – GöteborgsLokalers hyresgäster lär sig minska matsvinnet

Som en del av GöteborgsLokalers utbildningssatsning under året genomfördes den 22 mars en utbildning med syfte att minska matsvinn hos bolagets lokalhyresgäster. Målsättningen är att bidra till minskat matavfall och ökad vinst genom ett förändrat mind set och konkreta tips. Detta i enlighet med Göteborgs Stads nya miljöprogram och FN:s globala mål, nummer 12 – Hållbar konsumtion och produktion. Enligt FN:s Agenda 2030 är delmål 12 att minska jordens matsvinn med 50% till år 2030.

GöteborgsLokaler bjöd på en intensiv utbildningstimme med praktiska tips om hur restaurangkök och caféer kan förebygga och reducera matsvinnet.

Detta genom att:

  • Se på mat på ett nytt sätt och få en ökad respekt för att det tar tid att odla.
  • Använda smarta verktyg för att minska matavfallet.
  • Ta hand om så många delar som möjligt av maten.

Då kan matsvinnet minskas samtidigt som lokalhyresgästernas lönsamhet ökar.

Daniel Oddhammar, kock, föreläsare och inspiratör, höll sin föreläsning digitalt via Teams. Han berättade bland annat att varje svensk slänger i genomsnitt nästan ett kilo fullt ätbar mat varje vecka. Ungefär var femte matkasse som vi bär hem hamnar i soporna. Globalt sett är problemet med matsvinn enormt. En tredjedel av maten som produceras mättar inte en enda mun utan hamnar istället i soporna.

Daniel berättade också att det är bättre att smaka och lukta på maten innan den slängs.

– Jag har haft varor i kylen som hållit sig både en och två veckor efter bäst-före-datum, berättade Daniel. En lite kylskadad gurka kanske inte ser så aptitlig ut, men den gör sig utmärkt i en sallad.

Planering blir till vinst

Genom att planera in rester i menyerna kan restauranger spara stora belopp. En överbliven tomatsoppa blir till exempel en bra grund i en pasta bolognese. Dessutom sparar verksamheter pengar på att planera bättre.

– När en restaurang kan se svart på vitt hur mycket pengar de kan spara på att arbeta smartare blir det enklare att förändra ett beteende, säger Daniel Oddhammar. Det finns många sätt att jobba smart. En så enkel sak som att använda en äppelurkärnare gör att vi kan använda mycket mer av äpplet och på så sätt sparar vi också pengar. Genom att planera bättre och slänga mindre minskar vår miljöpåverkan.

Fakta:

Den totala mängden matavfall som slängdes i Sverige under 2017 var 1,3 miljoner ton eller ca 130 kg per person. Den mängden mat kan fyllas i 23 000 tusen lastbilar som står på rad mellan Göteborg och Södertälje.

Frågor?

Kontakta Karin Ahlstrom-Ullbro, hållbarhetsekonom på GöteborgsLokaler. Mail: karin.ahlstrom-ullbro@goteborgslokaler.se