Framtiden

Tillbaka

Nästa steg för nya bostäder med storskaligt återbruk på riktigt

Nästa fas inleds nu för Kvarteret Återbruket vid Litteraturgatan i Selma stad. Här ska 66 nya hyreslägenheter byggas med ett tydligt fokus på storskaligt återbruk. För att minska klimatpåverkan är målet att minst hälften av det inbyggda materialet ska vara av återbruk. NCC har fått uppdraget av Framtiden Byggutveckling att bygga i en totalentreprenad i samverkan.

Kvarteret Återbruket är nu på god väg att förverkligas. Hittills har det stora återbruksprojektet bland annat bestått av demontering och insamling av återbrukat material i samverkan mellan Framtiden Byggutveckling och NCC. Limträbalkar och plåt från en ishall i Kortedala och gamla våningsplan och stål från IKEA-varuhuset i Kållered. Målet är att minst hälften av det inbyggda materialet ska vara av återbruk. Nu har NCC fått uppdraget av Framtiden Byggutveckling att i fas två bygga 66 hyreslägenheter och en verksamhetslokal. Det blir 1 till 5 rum och kök i två vinklade lamellhus och inflyttning planeras till 2026.

Nu ser vi fram emot att på allvar kunna förverkliga vårt storskaliga återbruksprojekt. Att både få bygga fler bostäder till göteborgarna och bidra till minskad klimatpåverkan känns fantastiskt glädjande, säger Dan Sandén, VD på Framtiden Byggutveckling.

Projektet utvecklas med ett tydligt fokus på återbruk. Resurser som finns tillgängliga lokalt i och omkring Göteborg prioriteras.

Att arbeta med återbruk i stor skala innebär utmaningar, och det krävs mod och kreativitet för att lyckas. Det har varit en tuff och rolig utmaning att sourca det material vi behöver för att nå återbruksmålet. Nu ligger vi i linje med planen, vilket är mycket glädjande, säger Petra Ahlström, affärschef NCC Building Sverige.

Framtiden Byggutveckling deltar i initiativet Handslaget, som Business Region Göteborg håller ihop. Det är en del av Göteborgs plattform för klimatneutralt byggande och syftet är bland annat att stimulera och etablera en återbruksmarknad i Göteborgsregionen.

Hyreslägenheterna i Kvarteret Återbruket är en del av all nyproduktion som pågår längs Litteraturgatan i Selma stad. Här bygger Framtiden Byggutveckling totalt ca 550 bostäder för Poseidon, som kommer äga och förvalta bostäderna. Båda bolagen ingår i Framtidenkoncernen.


Kontaktpersoner
Dan Sandén, VD, Framtiden Byggutveckling, 031-773 75 64, dan.sanden@framtiden.se
Petra Ahlström, Affärschef NCC Building Sverige, 070-619 12 52, petra.ahlstrom@ncc.se