Framtiden

Tillbaka

Tystnad, tagning pågår……

I början av juli spelades kortfilmen “Den bästa utsikten” in i en av Poseidons lägenheter i Backa. Historien sätter fokus på utanförskap och vad som händer när man utmanar sin rädsla för det. främmande. Filmen bygger på en prisbelönt novell av Petra Revenue, som även står för regin.

När Tore går i pension efter att ha arbetat i hela sitt liv som golvläggare, tappar han livsgnistan. Han har helt enkelt fått nog av samhället som i hans tycke, helt saknar människokärlek, gemenskap och solidaritet. Därför bestämmer han sig en dag för att avsluta sitt eget lidande. Detta är upptakten till “Den bästa utsikten”, en novell, skriven av dramatikern, författaren och regissören, Petra Revenue. Novellen vann novelltävlingen i radions P1 hösten 2009 och valdes även ut som ett av sex manus till SVTs novellfilmssatsning 2010.

– Filmen kommer att visas nästa sommar på SVT och det känns väldigt roligt att få göra den, inte minst tillsammans med de fantastiska skådespelare som kommer att medverka, säger Petra Revenue, när vi träffar henne i Backa inför inspelningen.

Tore spelas av Sten Ljunggren och vi kan väl avslöja att hans liv får en helt ny vändning när han får se en skymt av den nya grannen (Carita Jonsson) som precis har flyttat in. Alla på gården är dock inte lika exalterade över den nya grannen, som Tord och hans kompisar, Sjuk- Bertil (Tomas von Brömsen), Skägg- Ali (Miran Kamala) och Snål-Lennart (Henrik Holmberg).

– Det blir en konflikt när andra vill ha bort den nya grannen som inte beter sig som alla andra. Det handlar om rädslan för “dom andra”, dom som inte är som jag. Det är denna rädsla som sätter gränser och skapar konflikter på alla nivåer i samhället, säger Petra. Filmen visar att det går att utmana sin egen rädsla och historien får en mycket oväntad upplösning, när Tords fru (Barbro Odelberg) tar saken i egna händer.

Inomhusscenerna spelas in i samma lägenhet i Backa Röd och i en intilliggande tvättstuga.

– Lägenheten tapetseras om några gånger för att ge illusionen av att vi befinner oss i olika lägenheter. Vi kommer också att ta miljöbilder i Värdens Park och runt om i Poseidons bostadsområde. Jag hoppas att det blir en rolig och vacker komedi som också ger en tankeställare, säger Petra Revenue.