Framtiden

Tillbaka

Unga gårdsvärdar = roligare sommarlov i Hammarkullen

Under fyra sommarveckor ska fem ungdomar organisera spontanaktiviteter för sommarlediga barn i Hammarkullen. Förhoppningen är att sommarvärdarnas närvaro ska skapa en tryggare och bättre atmosfär med ökad gemenskap i området.

Projektet med unga gårdsvärdar är en del i Bostadsbolagets satsning på sysselsättning för unga under sommarlovet. Sommarvärdarna ingår i den rekordstora grupp på 146 ungdomar som får sysselsättning genom Bostadsbolaget i år.

Bakom initiativet i Hammarkullen står Bostadsbolaget och Mixgården, fritidsgården i Hammarkullen. 

– I Hammarkullen samsas många barn på en liten yta och då behövs det ibland någon äldre som kan organisera lekandet, säger Ulla Berg, boendeutvecklare på distrikt Nordost.

Artonårige Ahmed Ramzi brukar hjälpa till på Mixgården i veckorna. Nu blir han en av fem sommarvärdar.

– Det känns spännande eftersom vi är de första sommarvärdarna i Hammarkullen. Men jag tror att det kommer bli bra, säger han.

Sommarvärdarnas uppgift är att inspirera och umgås med barnen genom olika lekar och aktiviteter vardagar mellan den 11 juli och 5 augusti kl 14-21. Värdarna är mellan 17 och 22 år gamla och bor själva i området. Personalen på Mixgården kommer att stötta, men det är ungdomarna själva som organiserar aktiviteterna.

– De är goda förebilder för de yngre och de flesta barnen känner igen dem sedan tidigare, säger Ulla Berg.

Två av sommarvärdarna, Farhiya och Hibak, är engagerade i Bostadsbolagets ungdomspanel och har redan många planer inför sitt nya uppdrag; bollsporter, spel och samarbetsövningar som stafett.

Fakta: Sommaren 2011 är det rekordmånga ungdomar – 146 st – som får sysselsättning genom Bostadsbolaget och av dessa anställs 24 genom Göteborgs Stad. Sommarvärdarna anställs av Göteborgs Stad men finansieras av Bostadsbolaget. Totalt 173 personer sommarjobbar hos företaget.

 

För ytterligare information, kontakta gärna
Ulla Berg, boendeutvecklare hos Bostadsbolaget i Hammarkullen, tel 031-7315256 (projektet med sommarvärdar)

Inger-Lena Bennman, informationschef Bostadsbolaget, telefon 031-7315170