Framtiden

Tillbaka

Räkna med hyresrätten – den flexibla boendeformen

Välkommen när Bostadsbolaget visar upp en av sina helt nybyggda hyresrättslägenheter i Västra Frölunda.

Tid: Söndagen den 11 mars kl 11-14
Plats: Norra Dragspelsgatan 20, Västra Frölunda/Göteborg

Många har liten eller ingen erfarenhet av hyresrätter eller av allmännyttan och en uppfattning om att det skulle vara en mindre attraktiv boendeform. Det är bland annat för dem Bostadsbolaget vill visa hyresrättens kvaliteter nu när en nybyggd lägenhet i Västra Frölunda visas upp på söndag. De nybyggda hyreslägenheterna har samma höga standard som motsvarande bostadsrättslägenheter.

– En målgrupp vi gärna vill nå är personer som bor i en villa idag men som känner att skötsel och underhåll börjar kännas som en belastning, förklarar Inger-Lena Bennman. Är man lite äldre och flyttar in i en nybyggd lägenhet är den också utformad så att den fungerar att bo i även om man får svårare att röra sig.

Att bo i en hyresrätt jämfört med i exempelvis en villa sparar också tid. Underhåll och service ingår i hyran och en SCB-undersökning för några år sedan visar att det kan handla om en hel månad per år som man sparar in.

– För en barnfamilj betyder det mycket när man kan välja att göra roligare saker än att måla hus och klippa gräs, säger Inger-Lena Bennman.

Hyresrättsformen innebär också flexibilitet och ett minskat ekonomiskt risktagande. Om livssituationen förändras och man vill flytta är uppsägningstiden tre månader och man har inga lån och andra åtaganden.

Prisma-husets 38 lägenheter är bokade, liksom de 86 lägenheterna i Dockhusen på Västra Eriksberg, men under 2012 startar uthyrning av Bostadsbolagets första etapp i den nya gröna stadsdelen Kvillebäcken. Totalt kommer man att bygga 200 hyresrätter i området.