Framtiden

Tillbaka

Ny ettårig utbildning kan ge fastighetsjobb direkt

Fastighetsbranschen räknar med att behöva anställa runt 10 000 personer under de kommande tio åren. Ändå är det få unga som söker sig till branschens utbildningar och därför tar nu de tre stora allmännyttiga bostadsbolagen i Göteborg saken i egna händer.

Tillsammans med GRVux går Poseidon, Bostadsbolaget och Familjebostäder nu ut och marknadsför den nya ettåriga utbildningen till fastighetsvärd.
–Vi hoppas att genom den här nya vuxenutbildningen kunna nå nya grupper av människor som är nyfikna på vår bransch och som gillar att jobba med service, säger Maria Hultgren på Bostadsbolagets personalavdelning och en av de som jobbat fram den nya utbildningen. De teoretiska kraven är godkänt i svenska eller svenska som andraspråk samt matematik på grundskolenivå.

En fastighetsvärd arbetar med service i boendet och finns tillgänglig för hyresgästerna i bostadsområdet. Det är ett omväxlande och flexibelt arbete.

Det finns gymnasieprogram för utbildning till fastighetsvärd men få har hittills sökt. En orsak tros vara att få känner till att programmet också är högskoleförberedande om man gör vissa tillval.
– Varför intresset
inte är större för de branschutbildningar som leder till jobb direkt efter
gymnasiet är egentligen en gåta när så många unga saknar jobb, säger Maria
Hultgren. Men kanske har vår bransch hittills varit alltför anonym och det vill
vi också råda bot på. Fastighetsbranschen är en trygg bransch, husen kan ju
inte flytta utomlands utan står där de står.

Fakta: Utbildningen Fastighetsvärd har tagits fram i samarbete mellan Bostads AB Poseidon, Bostadsbolaget och Familjebostäder samt GRVux och anordnas av Folkuniversitetet. GRvux erbjuder gymnasial yrkesutbildning för vuxna. Regionens kommuninvånare har möjlighet att avgiftsfritt söka och läsa dessa utbildningar.

Bostads AB Poseidon, Bostadsbolaget och Familjebostäder ingår i Framtidenkoncernen, som är helägd av Göteborgs Stad. Tillsammans har bolagen omkring 750 medarbetare och 67000 lägenheter.

För ytterligare frågor kring utbildningen, kontakta gärna:

Magdalena Dawidson, Familjebostäder, tel 031-731 67 90,
e-post: magdalena.dawidson@familjebostader.se

Maria Hultgren, Bostadsbolaget, telefon 031-731 50 28,
e-post: maria.hultgren@bostadsbolaget.se

Fredric Alvstrand, GRVux, telefon 0768-724712
e-post: fredric.alvstrand@grkom.se