Framtiden

Tillbaka

Hotelltalangerna minglar med storhotellen

Stämningen är spänd men positiv när Hotelltalangerna anländer till Novotel. Under två veckors tid har de fått en intensivkurs i SFI( Svenska för invandrare), inför mötet med Storhotellgruppen i Göteborg. De 17 deltagarna står med sitt CV i handen och med ett  leende på läpparna, trots nervositeten.

Med havet som utsikt sätter sig deltagarna runt borden och förser sig med fikan, som dukats upp. Hotellrepresentanterna förbereder sig. Efter en liten stund klappar Jerker Dellblad som är hotelldirektör för Novotel i händerna för att fånga allas uppmärksamhet.
– Tack alla för att ni kommit och grattis. Hotellbranschen expanderar, vilket innebär att vi behöver personal. Göteborgs invånarantal ökar och ni som är här idag har bidragit till detta. Ni är hjärtligt välkomna hit, inleder han.

Projektledare för Hotelltalangerna, Alexander Decerein berättar hur hårt deltagarna har arbetat under de två första veckorna på kursen och då i första hand med svenskan, men även med att lära sig skriva CV och öva på intervjusituationer.
– Jag vill bara säga att jag är mycket stolt över er deltagare. Kört hårt nu! Applåderna fyller rummet och minglet börjar.

Deltagarna går runt och pratar med  hotellrepresentanterna, det blir kö till vissa. Förväntasfullt väntar de på sin tur med sitt CV i handen. Ett sorl sprider sig i lokalen. Stämningen är uppsluppen och det går inte att ta miste på glädjen och värmen. Det är som att befinna sig sent en kväll på ett torg vid medelhavet. Värme, glädje och härliga leenden uppstår när deltagarna och hotellrepresentanterna möter varandra.

Elisabeth Thomson från Scandic Crown berättar att de lever med integration varje dag i deras bransch.
– Det är en del av vår vardag och helt naturligt för oss, säger hon. De ser minglet som ett mycket bra sätt att möta arbetssökande som har erfarenhet av hotellbranschen eller andra serviceyrken och som dessutom fått intensivkurs i det svenska språket.

Minglet är ett samarbete mellan Vuxenutbildningen Göteborgs Stad, Framtidenkoncernen, Arbetsförmedlingen Angered, Stadsdelsförvaltningen Angered och Storhotellgruppen i Göteborg.
– Det är fantastiskt vad man kan åstadkomma när myndigheter och företag samarbetar. Vi tar tillvara på deras kunskap och erfarenhet, i detta finns bara vinnare, säger Dan Gaversjö från Framtidenkoncernen.

Veronika Gevasimoua är en av deltagarna i Hotelltalangerna. Hon flyttade till Sverige från Litauen för att studera på Göteborgs universitet. Tyvärr blev studierna för svåra på grund av språket så hon valde att lämna universitetsvärlden för ett tag. Hon berättar glatt att hon fått nya möjligheter genom Hotelltalangerna och ser ljust på sin framtid. 
– Jag känner att jag har stora möjligheter att komma någonstans här i Sverige, bara jag jobbar hårt och är positiv. Hon tycker minglet är bra. Hon känner sig trygg, vilket gör det lättare att slappna av och presentera sig själv på ett bra sätt.

– Hotellrepresentanterna är professionella och bemöter oss på lika villkor, det känns väldigt skönt. Jag är jätteglad, säger hon med ett stort leende på sina läppar.

Vi blir avbrutna då Jerker från Novotel klappar sina händer för att överrösta sorlet. Det blir tyst.
– Det är 15 minuter kvar, sen är det dags att för alla att gå hem och förbereda sig inför intervjuerna. Tusen tack för er medverkan, avslutar  han. Sorlet fortsätter. 

Fati Maroufi  är chef för Arbetsförmedlingen i Angered. De har handplockat många av deltagarna och känner sig oerhört stolta över att minglet blev så lyckat.
– Vi hoppas att Hotelltalangerna kommer tillbaka till hösten, säger hon.

Fakta
Samtliga deltagare fick praktikplats (VFL*). Under praktikperioden som är två månader ska deltagarna ta minst ett betyg i SFI och läsa hotellkunskap. Målet är att samtliga ska få en anställning.