Framtiden

Tillbaka

Familjebostäder bygger modernt landshövdingehus, granne med Liseberg

I norra delen av Krokslätt, där Lisebergs södra entré skymtar mellan husen, står ett halvt landshövdingekvarter. Den försvunna halvan brann ned på 70-talet och sedan dess har tomten legat öde. Nu bygger Familjebostäder 30 nya hyresrätter i ett hus som bär landshövdingekvarterens kännetecken: stensockel, träfasad och kringbyggd gård.

Adressen är Norra Krokslättsgatan /
Övre Buråsliden. I backen ned mot Mölndalsvägen passerar man delar av den fastighet som överlevde branden. Huset, med sina spröjsade fönster och sirliga entréparti, kommer att sitta ihop med Familjebostäders nybygge. Det har ställt höga krav på följsamhet i arkitekturen. Inte minst grannarna har bevakat att det nya huset kompletterar sin omgivning i
både färg och form. 

Vi bygger yteffektiva lägenheter från 2-4 rum och kök fördelade på 5-6 våningar. Standarden i lägenheterna blir hög, med helkaklade badrum och tvättmaskin/torktumlare. Köken får inbyggnadsugn och hällspis och alla rum utom badrum får parkettgolv. Huset har givetvis hiss och hyresgästerna får tillgång till cykelrum och förråd i källaren. I stort sett samtliga lägenheter får balkong eller uteplats. Vi bygger en intim, kringbyggd gård, där smågatstenen påminner om hur det en gång såg ut i kvarteret.
Fastigheten är mycket centralt belägen med utmärkta kommunikationer i närheten. Trots det är det påfallande tyst och lummigt i området.

– Vi är jätteglada över att vara igång, säger Per-Henrik Hartmann, Familjebostäders vd. 
– Vi har ett stort antal projekt i portföljen, både byggen som redan startats och projekt som kan komma igång inom 1-2 år. Norra Krokslätt med sitt attraktiva läge kompletterar våra övriga projekt i olika delar av stan på ett jättebra sätt.   

Familjebostäder har Svanenlicens och har tidigare Svanenmärkt ca 100 lägenheter på Riksdalersgatan i Högsbo. Målsättningen är att all fortsatt nyproduktion, även huset i Norra Krokslätt, ska bli Svanenmärkt för att kunna garantera en giftfri och hälsosam innemiljö.

Uthyrning och inflyttning
Bygget startade under våren och arbetet beräknas
ta drygt ett år. Preliminär inflyttning är sommaren 2015.

Så hyr vi
ut

Lägenheterna hyrs ut på www.boplats.se Den som är hyresgäst hos Familjebostäder har första tjing på lägenheterna. Intresseanmälan görs på www.familjebostader.se

Kontakt
Dag Erikson, projektledare: 0703-48 65 44

På bilden: Christina Andersson, Wäst-Bygg, Per-Henrik Hartmann, vd Familjebostäder och Anna Hedman, styrelseordförande Familjebostäder. Foto: Petra Björstad