Framtiden

Tillbaka

Handelstalangerna ute på jobb

Handelstalangerna är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen Angered, Stadsdelsförvaltningen Angered, Arbetsmarknad och vuxenutbildningen och Framtidenkoncernen. Utbildare är Cuben utbildning. Syftet har varit att hjälpa utrikesfödda till sysselsättning genom att ta tillvara på deras kompetens. Modellen för Handelstalangerna är sprungen ur Hotelltalangernas som arbetades fram och antogs våren 2014 med gott resultat.

Handelstalangernas deltagare har läst SFI samt gymnasiekurser inom handel- och servicekunskap två dagar i veckan och praktiserat tre dagar.

Eva Apaczai är 30 år och kom från Ungern till Sverige för fem år sedan. De flyttade för att hennes man fick arbete här.
– Min man är plåtslagare, berättar hon och när han fick ett bra jobberbjudande här i Sverige, så flyttade vi.
Eva har haft sin praktik på Willys Hemma vid Scandinavium, där hon fått plocka upp varor och röja upp i butiken.
– Jag har verkligen trivts här, säger hon. Alla har varit väldigt snälla och hjälpsamma. Det jag mest oroat mig för är språket. Jag känner att jag inte kan hjälpa kunderna på ett sätt som jag vill, avslutar hon.

Resultatet av Handelstalangerna speglar det Eva Apaczai uttrycker, att språket är mer avgörande som butiksbiträde där du dagligen omger dig av kunder som behöver hjälp, än om du arbetar på hotell som vaktmästare, frukostpersonal eller sköter städningen. Av de 17 deltagare i Handelstalangerna var det två som fick arbete.