Framtiden

Tillbaka

Rökfritt eller inte är upp till hyresgästen

Det anser Bostadsbolaget i Göteborg och erbjuder både rökfria och traditionella hyresrätter i nyproduktion. När bolaget nu bygger nytt på Egnahemsvägen i Landala blir ett av de tre husen helt rökfritt.

– Valfrihet och möjlighet att kunna påverka ska inte vara förunnat enbart den som äger sitt boende. Idag kan man som hyresgäst göra ett antal tillval, exempelvis tvättmaskin och nya köksluckor. När vi nu bygger nytt tar vi valfriheten ett steg till och erbjuder rökfritt som en utveckling av boendemiljön, säger Bostadsbolagets vd Kicki Björklund.

Husen på Egnahemsvägen är under uppförande och kommer att stå inflyttningsklara till sommaren 2016. Av totalt 70 lägenheter kommer 24 att vara rökfria. De rökfria lägenheterna är samlade i ett av de tre husen och där gäller rökförbud såväl i lägenheterna som på balkonger och i direkt anslutning till huset.

Bostadsbolaget erbjuder sedan 2012 ett helt rökfritt boende i Eriksberg. Det rökfria huset är ett av de två så kallade Dockhusen. Intresset har varit stort sedan start och många uppskattar att alternativet finns.

De rökfria satsningarna på Eriksberg och i Landala kommer att utvärderas och resultatet att ligga till grund för hur Bostadsbolaget ska arbeta vidare med frågan.

– Vi vill höra hur hyresgästerna själva upplever ett rökfritt boende, innan vi eventuellt inför det i fler nybyggen, säger Johan Zandin, Bostadsbolagets nya styrelseordförande.