Framtiden

Tillbaka

Premiär för ”Tjäna cykel” – idé från USA ger unga i Bergsjön egen cykel att rusta och behålla

Nu får ungdomar i Bergsjön möjlighet att renovera en upphittad cykel i Familjebostäders verkstad. ”Tjäna cykel”, ”earn a bike”, är en idé som nått stor framgång i USA, och nu är det svenska ungdomars tur att med eget arbete som insats få en egen cykel.

Familjebostäder har inrett en cykelverkstad där områdets ungdomar ska få handledning, låna verktyg och reservdelar och därmed ha en egen cykel.

– Vid en rundvandring såg vi att det nästan var tomt i cykelförråden på Tellusgatan i Bergsjön – det verkade inte finnas någon ”cykelkultur” säger Tobias Johansson, distriktschef. Samtidigt slängs det cyklar i andra områden varje år då det inte finns någon känd ägare till dem. Vår idé är enkel och genial; att låta ungdomarna i Bergsjön renovera och förtjäna en cykel som annars hade blivit slängd. Samtidigt slår vi ännu ett slag för miljön.

– Vi erbjuder en kul sysselsättning för ungdomar – både renovering och cykling, och ungdomarna får en personlig cykel de renoverat själva.

Familjebostäders marknadschef Katrin Amgarth är stolt över projektet och spänd på premiären för verkstaden på lördag den 30 maj kl 12-15.

– Det känns väldigt bra att vi kan upplåta en lokal på Rymdtorget för detta ändamål. Jag tror och hoppas att många ungdomar kommer att ta chansen att med egen insats bli ägare till en cykel. Det är väl så nära äkta hållbarhet man kan komma, socialt, ekologiskt och ekonomiskt.

Idén kommer alltså från USA, där Earn-a-bike-projekt är vanliga i storstäder som St Paul, Philadelphia, San Antonio och Denver. Där kan både ungdomar och vuxna delta och butiker för rustade, begagnade cyklar dyker upp lite varstans.

I Bergsjön kommer främst ungdomar mellan 12-20 år att kunna delta.

Målet är att projektet ”Tjäna cykel” så småningom ska kunna vara självgående med volontärer som driver cykelverkstaden. Möjligheterna är stora att det även blir organiserade cykelutflykter, cykelskola och försäljning av renoverade cyklar.

Välkomna att besöka ”Tjäna cykel” i Bergsjön lördag 23/5 kl 12 på Rymdtorget 1 i Bergsjön. Möt ungdomar och handledaren Godfrey Mbera och se arbetet med renovering ta fart.

Kontaktuppgifter

Katrin Amgarth, marknadschef, tel 070-625 26 81

Tobias Johansson, distriktschef, tel 070-208 54 23