Framtiden

Tillbaka

Gemensamhetsboende nära Avenyn lockar göteborgarna – 3D-printad modell av Bohem ställs ut under Volvo Ocean Race

Nyligen presenterade Familjebostäder i Göteborg och what! arkitektur ett nytt boendekoncept kallat Bohem. Idén om ett gemensamhetsboende, trygghetsboende och studentlägenheter i samma byggnad, där Lorensbergsgaraget ligger idag, togs emot med stor uppskattning. Trots att konceptet är på idéstadiet har många redan visat intresse för att hyra en lägenhet. Nu under Volvo Ocean Race ställs förslaget ut i form av en modell på Stadsbyggnadskontorets utställning i Frihamnen.

Den 21-28 juni skapar Stadsbyggnadskontoret ett ”öppet kontor” i Frihamnen och arrangerar samtidigt en utställning om stadsutvecklingsprojekt i Göteborg.

– Bohem är ett av våra mest spännande projekt just nu, säger Jannika Wirstad, arkitekt på what! arkitektur. Det är väldigt intressant för staden och vi ser en stor samhällsnytta med den här typen av boende. Dessutom är det en vacker byggnad. Nu har vi använt en 3D-printer för att skapa en modell som visualiserar hur byggnaden kommer att se ut och te sig på platsen.

Privat och öppet för allmänheten

what! arkitektur har varit med från projektets början och har gestaltat byggnaden som är föreslagen att ligga där Lorensbergsgaraget ligger idag. Idén om ett centralt gemensamhetsboende kommer från Familjebostäder men boendekonceptet har arbetats fram i ett samarbete som pågår än.

– Just nu pratar vi om de privata och de offentliga rummen i byggnaden. De nedre våningarna skulle kunna användas till många olika typer av verksamheter, allt ifrån konst och kultur till restauranger eller butiker. Det är viktigt att byggnaden öppnar upp sig mot omgivingen på Avenyn och i Evenemangsstråket, säger Per-Henrik Hartmann, vd Familjebostäder i Göteborg.

Fastighetskontoret vill utreda markanvändningen

Reaktionerna på Bohem har varit många och positiva, både från allmänheten och från kommunens sida. Flera har hört av sig, dels med uppskattande ord men också med förbättringsförslag. Många uppskattar boendeformen med gemenskap och vill gärna ha en lägenhet i den typen av byggnad och boende.

– Vi har fått oerhört bra feedback och många har anmält sitt intresse och velat skriva upp sig på en väntelista trots detta bara är ett förslag än så länge. Fastighetskontoret har precis skrivit ett yrkande om att få uppdraget att utreda kriterier för en markanvisningstävling gällande användningen av marken där Lorensbergsgaraget ligger, så processen är igång. Nu hoppas vi att vårt förslag får framgång, säger Per-Henrik Hartmann, vd Familjebostäder i Göteborg.