Framtiden

Tillbaka

Familjebostäder satsar i Bergsjön och Serneke bygger om Tellusgatan

Nu är det klart: byggbolaget Serneke tilldelas uppdraget att bygga om 169 lägenheter på Tellusgatan i Bergsjön. Familjebostäder i Göteborg storsatsar på att förnya området som ska få en rejäl ansiktslyftning och bli både hållbart byggt och energieffektivt. Bygget startar i höst och ska vara klart 2017.

– Vi är glada att kunna tilldela Serneke bygguppdraget. De delar vårt mål med hållbar upprustning och social hänsyn, säger Per-Henrik Hartmann, VD på Familjebostäder i Göteborg. Vi värnar om Bergsjön, och våra boende på Tellusgatan har länge sett fram emot denna förnyelse. Vi vill att alla ska trivas och kunna bo kvar efter upprustningen.

Kontraktet har tecknats idag med Serneke efter en offentlig upphandling som ställt stora krav på miljö, energi och hållbarhet samt på social hänsyn där de boende i Bergsjön kan erbjudas arbetstillfällen.

– Jag är stolt över att mitt bolag får ännu ett stort byggprojekt i Göteborg, och Tellusgatan i Bergsjön är ett vackert beläget område med stora kvaliteter som vi ser fram emot att förädla och utveckla tillsammans med de boende, säger Ola Serneke som är VD på Serneke. För oss är samhällsengagemanget viktigt, och vi strävar efter hållbara lösningar med så lite påverkan på miljön som möjligt.

Inför Tellusgatans förnyelse har Familjebostäder haft en tät dialog med de boende och inrett en visningslägenhet som alla i området kunnat besöka för att se hur det kommer att bli efter förnyelsen.

– Det blir nybyggnadsstandard, förklarar Siman Jasim, projektledare på Familjebostäder. Nya fräscha ytskikt, nya moderna kök och badrum, nya balkonger och ny och ventilation.

Delaktighet och arbete, praktik eller lärlingsplats

Familjebostäder har sedan länge uppdraget från ägaren Göteborgs stad att visa social hänsyn till sina boende. Det innebär stor delaktighet i förvaltning och upprustning, tät dialog och hänsyn till de boendes behov. Familjebostäder och Serneke planerar också att kunna erbjuda de boende i området arbete, praktik eller lärlingsplats under ombyggnadstiden. Totalt kan det bli 19 arbetstillfällen, med målet att några av dem ska kunna omvandlas till permanenta jobb.

Fakta:

Tellusgatan 6-30 i Bergsjön byggdes som en del i miljonprogrammet 1966, har 169 lägenheter och ägs och förvaltas av Familjebostäder i Göteborg. Samtliga boende erbjuds tillfälliga bostäder i närheten under ombyggnadstiden, och Familjebostäder står för alla extra utgifter. Ombyggnaden medför en stegvis och mjukt införd höjning av hyrorna: ökningen blir cirka 400 kr per år under 9 års tid för att ge alla boende möjlighet att bo kvar på Tellusgatan.

Kontakt:

Siman Jasim, projektledare Familjebostäder i Göteborg

Telefon: 031-731 67 09
E-post: siman.jasim@familjebostader.se

Katrin Amgarth, marknadschef Familjebostäder i Göteborg

Telefon: 031-731 67 79
E-post: katrin.amgarth@familjebostader.se