Framtiden

Tillbaka

25 nya hyresrätter i Majorna – start idag!

Bostadsbristen är stor i Göteborg, kanske framför allt i attraktiva områden som Majorna. Lösningen är inte bara stora byggprojekt utan snarare en lång rad små och stora. Idag tog Per-Henrik Hartmann, vd Familjebostäder, Helén Ohlsson, styrelseordförande Familjebostäder och Johakim Nylander, MVB Astor Bygg första spadtaget för Åhmanssonska gården med 25 nya lägenheter på Allmänna Vägen/Kommendörsgatan.

– Efterfrågan på bostäder i Majorna är mycket hög och det är därför extra roligt att komma igång med nybyggnationen av 25 hyresrätter här på Allmänna vägen. Platsen är viktig för många och vi har gjort vårt yttersta för att tillvarata de fina värden som finns i bland annat den gamla byggnaden, Åhmanssonska villan, som givetvis står kvar och bli till bostäder. Bakom villan bygger vi två moderna Landshövdingehus som tillsammans med villan kommer att kallas för Åhmanssonska gården, säger Per-Henrik Hartmann, vd Familjebostäder i Göteborg.

Åhmanssonska villan, byggd på 1860-talet, har varit allt från handelsbod, privatbostad, flygverkstad till en förskola. Nu bygger vi om den till fyra lägenheter, där hyresgästerna kan umgås på den gamla glasverandan. De andra två byggnadernas moderna former kommer med sina träfasader att komplettera de äldre byggnaderna runt omkring på ett fint sätt.

Projektets arkitekt Fredrik Löfvenberg, Liljewall Arkitekter, berättar att utformningen av de nya byggnaderna har varit en utmaning. I området finns hus från många olika tidsepoker och vårt tillskott ska både passa in och ändå tydligt avspegla 2000-talets formspråk. Lösningen blev vad vi kallar moderna Landshövdingehus.

Förtätning av ett område på detta sätt måste ske ansvarsfullt och i dialog med bland andra boende i omgivningen. Detta projekt har planerats i närmare tio år.

– Familjebostäder och Allmännyttan har en stor uppgift i att minska bostadsbristen och förtätning är ett av verktygen. Att förtäta väcker naturligtvis många olika känslor men här skapar vi ytterligare underlag för lokala verksamheter, vi tar inte grönområden i anspråk och här finns redan service och kollektivtrafik på plats. Majorna är som en stad i staden där många gärna vill bo så även ett relativt litet projekt som detta har stor betydelse, säger Helén Ohlsson styrelseordförande Familjebostäder i Göteborg.

FAKTA

Miljömärkning – Svanen

Familjebostäder byggde Nordens första Svanenmärkta fastighet med hyresrätter och vi ska fortsätta driva utvecklingen när det gäller hälso- och miljövänliga hyresrätter i Göteborg. Vår ambition är att sätta en Svanenmärkning även på Åhmanssonska gården.

Uthyrning och inflytt

Uthyrning kommer att påbörjas efter årsskiftet 2015/2016. Inflyttning sker i slutet av 2016. 

Lägenheterna

De två nya bostadshusen består av fyra till fem våningar med hiss. Lägenheterna kommer att ha genomgående parkettgolv med klinker i hall och badrum. Badrum med vitt kakel, badrumsskåp, handdukstork samt tvätt och torktumlare. Köken kommer att utrustas med inbyggnadsugn, hällspis och separat kyl och frys. Lägenheterna får extra stora fönster för att skapa ljus och rymd. Samtliga lägenheter har balkong eller uteplats.

Den gamla byggnaden (Åhmanssonska villan) består av två våningar. Lägenheterna har med stöd av antikvarie anpassats efter husets karaktär, bland annat kommer den karaktäristiska glasverandan att bevaras som naturlig mötesplats för de boende. Lägenheterna kommer att ha genomgående trägolv med klinker i hall och badrum. Badrum med vitt kakel, badrumsskåp, handdukstork samt tvätt och torktumlare. Köken kommer att utrustas med inbyggnadsugn, hällspis och separat kyl och frys med undantag för 2 rum och kök som har delad kyl/frys.

Lägenhetsfördelning:

2 rok | 4 st | 54-73 kvm

3 rok | 17 st | 66-83 kvm

4 rok | 4 st | 90-96 kvm

Mer information

Per-Henrik Hartmann, vd Familjebostäder i Göteborg
Tel: 031-731 67 00
E-post: per-henrik.hartmann@familjebostader.se

Henrik Mortensen, kommunikationsstrateg och presskontakt
Tel: 0725-88 99 38
E-post: henrik.mortensen@familjebostader.se