Framtiden

Tillbaka

Stort sug efter bostadsrätter i Nordost. Egnahemsbolaget bygger nytt i Bergsjön och Gårdsten.

– Vi har länge varit ett av de få byggbolag som bygger bostadsrätter i de nordöstra stadsdelarna. Därför var det också självklart för oss att vara med i kommunens stora satsning på nya bostäder i Bergsjön och Gårdsten. Samtidigt är det glädjande att se hur andra aktörer nu också ser att det finns en stor efterfrågan på nya bostäder här.

Det säger Michael Pirosanto, t.f. VD på kommunala Egnahemsbolaget med anledning av företagets engagemang i Göteborgs Stads Jubileumssatsning på 7000 nya bostäder fram till 400-årsjubileet 2021. Av dessa ska 850 byggas i Bergsjön och Gårdsten, varav Egnahemsbolaget svarar för ca 150 bostäder.

Start redan 2016

Redan innan Jubileumssatsningen hade Egnahemsbolaget nya bostäder på gång i Gårdsten. Det handlar om 30 radhus på Kryddhyllan 2 med säljstart 2016 och inflyttning 2017. För tre år sedan byggde man tio villor här i Gårdstensbergen, som nu får sällskap av nya grannar.

Egnahemsbolagets del i Jubileumssatsning omfattar 30 småhus och 20 bostadsrättslägenheter på Tellusgatan i Bergsjön samt 30 småhus, 40 bostadsrättslägenheter och eventuellt 30 ungdomslägenheter på Saffransgatan i norra Gårdsten. Samtliga ska vara inflyttningsklara senast 2021, vilket är en av förutsättningarna för att få vara med i Jubileumssatsningen.

Ont om lediga bostäder

Det finns flera anledningar till satsningen på nya bostäder i nordost. Hos till exempel Gårdstensbostäder är omsättningen på lägenheter låg, med runt 1 000 sökande till varje ledig lägenhet. Det gör det svårt att byta bostad när familjen växer eller krymper och för ungdomar att flytta hemifrån.

– Vill man dessutom bo i eget hus eller bostadsrätt blir alternativet ofta att flytta härifrån, fortsätter Michael Pirosanto. Det gäller för övrigt många andra områden i nordöstra Göteborg, där hyresrätter dominerar.

Från Gamlestaden till Bergsjön

En uttalad del av Egnahemsbolagets uppdrag är just att bygga bostäder med äganderätt eller bostadsrätt i områden som domineras av hyresrätter. Jubileumssatsningen är ett exempel, men det finns fler.

I somras var 27 nya bostadsrätter vid Kortedala Torg färdiga för inflyttning och snart är det inflyttningsdags i ett nybyggt flerbostadshus vid Kviberg Park. Exempel på tidigare projekt är radhus och lägenheter på Jupitergatan i Bergsjön, parhus på Salviaterrassen och lägenheter i Salviadalen, Gårdsten samt lägenheter i Gunnareds Kyrkby, Angered.

Andra projekt i nordost, som snart sätter igång är nya lägenheter i Gamlestaden.

– Detta är ett väldigt spännande område, där det händer mycket nu, säger Michael Pirosanto. Under 2016 räknar vi med att komma igång med 100 lägenheter på Artillerigatan mitt i Gamlestaden och vi har nyligen fått markanvisning för ytterligare bostäder här.