Framtiden

Tillbaka

Hyrorna för 2016 är klara

Bostadsbolaget och Hyresgästföreningen har träffat en överenskommelse om hyresnivåerna för 2016.

– Förhandlingarna har gått bra och vi har enats om en återhållsam förändring som ligger i nivå med riksgenomsnittet. Vi vill att hyresrätten även fortsättningsvis ska vara en attraktiv boendeform och arbetar alltid för att erbjuda våra hyresgäster ett bra boende. Vår ambition är att fortsätta att utveckla våra bostadsområden och erbjuda prisvärda lägenheter, säger Magnus Redenheim, förhandlingsledare på Bostadsbolaget.

Bostäder
Hyrorna för bostäder höjs med 0 till 0,8 procent, i tre olika nivåer, från och med 1 januari 2016. Det ger en genomsnittlig hyreshöjning på 0,5 procent. Den första hyran att påverkas är den för februari där du också betalar retroaktivt för januari månad. Läge och standard är exempel på faktorer som påverkar vilken nivå på hyreshöjning ett område får. Exakt vad den nya hyran blir framgår av hyresavin för februari.

Följande områden får oförändrad hyra: studentbostäderna i Brunnsbo, Biskopsgården, Hammarkullen samt Rannebergen.

Följande områden får en hyreshöjning på 0,5 procent: Backadalen, Brunnsbo (ej studentlägenheterna), Högsbo, Järnbrott, Kortedala, Kyrkbyn, Lindholmen, Kvillebäcken, Länsmansgården, Maskinkajen, Ramberget, Rambergstaden, Slätta damm, Svartedalen, Torpa, Tuve, Tynnered, Västra Järnbrott, Önneredshagen, Östra Torpa samt Östra Änghagen.

Följande områden får en hyreshöjning på 0,8 procent: Amhult, Eriksberg (ej Maskinkajen), Guldheden, Haga, Kvarteret Spejaren, Kungshöjd, Landala, Majorna, Majviken, Robertshöjd, Vasastan, Västra Nordstan samt Öster om Heden.

Parkeringsplatser och garage
För parkeringsplatser som inte omfattas av förhandlingar med Hyresgästföreningen blir det en beloppshöjning per månad från 1 januari 2016:

MC-platser 5 kr
Öppna platser 10 kr
Täckta och inhägnade platser 15 kr
Kallgarage och varmgarage 20 kr

Ovanstående gäller inte parkeringsplatser med en månadshyra som överstiger 800 kronor. Dessa behåller nuvarande hyresnivå.

Lokaler
Höjningen för lokaler med förhandlingsklausul blir 0,5 procent från 1 januari 2016.