Framtiden

Tillbaka

Tekniktävlingen ÅK 5-6 – Här presenteras finalisterna

Tekniktävlingen är en lättsam kraftmätning för mellan- och högstadieelever (ÅK 5-6 och ÅK 7-8) i Göteborgsregionen. Tävlingen startade 1993 på initiativ av Tekniska Samfundet och arrangeras i samarbete med Chalmers. Syftet är att stimulera tjejer och killar att upptäcka tjusningen med att finna lösningar på tekniska problem. De får fundera i kreativa banor och själva pröva sin kompetens, fantasi och leklynne. Tekniktävlingen är en lagtävling för hela klassen som stärker vänskapen och samarbetet i klasserna.

Egnahemsbolaget sponsrar Tekniktävlingen 2015/16 för ÅK 5-6, som handlar om Framtidens bostad. Det är ett ämne som ligger dem extra varmt om hjärtat och de vill på det här sättet bidra till att få ungdomar intresserade av teknik i allmänhet och bostäder i synnerhet.

I Tekniktävlingen ska eleverna redovisa sina idéer såväl teoretiskt som med en fysisk modell. De ska visa hur de löser saker som vattenförsörjning, kommunikation, energi, avfallshantering, transporter, design, materialval med mera. Bidragen bedöms bland annat efter hur väl modellen stämmer med den tekniska lösningen, om lösningarna är ändamålsenliga och funktionella och hur väl man tagit hänsyn till material och design.

Final 25 februari

Årets tävling drog rekordmånga bidrag (106 modeller) och nästan 4 500 elever deltog. I samband med att bidragen ställdes ut på Chalmers 20-24 januari samlades juryn och utsåg vilka sex som skulle gå vidare till finalen 25 februari.

– Det var en utmanande uppgift för juryn att gallra fram dessa, säger Hans Eriksson på Tekniska Samfundet. Alla bidrag höll gör klass och förutom finalisterna fick fem bidrag hedersomnämnanden. Vad finaltävlingen blir är hemligt än så länge, men det blir någon form av tekniktävling.

Finalister

  • Tingbergsskolan 5A, Kungsbacka
  • Taubeskolan klass 6, Hisingen, Göteborg
  • Hedeskolan 5B, Kungsbacka
  • Gamla Påvelundsskolan 5 RS röd, Västra Frölunda
  • Bosgårdsskolan klass 6, Mölndal
  • Internationella Engelska Skolan Krokslätt 6B, Göteborg

Se alla finalisternas bidrag och läs juryns motiveringar här

Hedersomnämnanden

  • Byttorpsskolan klass 6 – Borås
  • Onsala Montessoriskola 5 – Onsala
  • Kullavik Montessoriskola 6 – Kullavik
  • Noltorpskolan 5B – Alingsås

Se hedersomnämnandena och läs juryns motiveringar här

Läs mer om Tekniktävlingen på www.tekniskasamfundet.se

Kontaktperson, Egnahemsbolaget:

Camilla Tim Elliotcamilla.tim.elliot@egnahemsbolaget.se
0722-330802