Framtiden

Tillbaka

Poseidon bygger billiga hyresrätter i Göteborg

Enkelhet. Det var ledordet när Bostads AB Poseidon utmanade sig själva till att bygga billiga, energisnåla hyresrätter. ”Vi lyckades få ner hyrorna till lägstanivåerna för nybyggnation i Göteborg idag”, säger tekniske chefen Johan Niklasson.

I januari flyttade de sista familjerna in i Elins gård i Högsbohöjd. Till synes snygga, ordinära, nybyggda hus. Men utan ordinära hyror för nybyggnation.

”När vi skulle bestämma inriktning för husen återkom vi till det alla tänker: ska det behöva vara så dyrt att bo i nybyggd lägenhet? Vi bestämde oss för att utmana oss själva till att skaffa viktig kunskap hur byggkostnaderna kan pressas ytterligare”, berättar Johan Niklasson som är teknisk chef på Bostads AB Poseidon.

För att nå målen inför byggnationen letade Poseidon leverantörer som kunde vara med och bygga koncepthus med beprövad konstruktion och standard. Och på det viset kunna minimera kostnaderna. Enkelhet i projekterings- och byggprocessen stod högst på listan. Men utan att göra inskränkningar på vare sig myndigheters tillgänglighetskrav eller Poseidons alltid självklara krav på kvalitet och miljöriktighet.

”Koncepthustanken innebär däremot att man får göra avkall på önskemål man kan ha om variationer i planlösning. Likaså med husets design, där får man helt enkelt acceptera den som koncepthuset har. Målet var inställt på att inte krångla till det, resultatet blev jättebra”, säger Johan Niklasson.

En stor framgångsfaktor i projektet var att man valt att jobba via partnering. Ett upplägg som ju bygger på förmågan att bidra och samverka. 

”Helt rätt val för oss i det här projektet. Tillsammans med Peab, som levererade konceptet, tog vi fram en plan och budget som båda parter trodde på. När vi väl tryckte på knappen och drog igång beställningen var teamet med på banan hela vägen och satte en ära i att nå målen”, säger Niklasson.

Husen då? Hur blev de? Som vilken modern nyproduktion som helst. De fyra lågenergihusen (som är rökfria) rymmer 117 ljusa lägenheter med ekparkett, fönsterbänkar i kalksten, helkaklade badrum och inglasade balkonger. Ändå ligger hyrorna på upp till dryga tusenlappen lägre per månad än i jämförbar nybyggnation, och är dessutom rättvisa: de längst upp betalar för sin magnifika utsikt över stad och hav, ända bort till Vinga.

Lena Molund-Tunborn, chef för Bostads AB Poseidon distrikt Väster, är nöjd både med det fastigheten tillför området och själva byggprocessen:

”Att utmana sig själv på det här viset gynnar såväl staden, oss själva och våra hyresgäster. Vi får till oss viktig kunskap för hur byggkostnaderna kan hållas nere, och hyresgästerna kan få bo i nybyggnation till ett rimligare pris.”

FAKTA ELINS GÅRD, GÖTEBORG:

 • Fyra lågenergihus med 117 hyresrätter
 • Koncepthus i en mix av ettor, tvåor, treor och fyror
 • Ekparkett, inglasade balkonger, helkaklade badrum med tvättmaskin och torktumlare
 • Energianvändning på max 60 kWh/kvm Atemp
 • Rökfritt, vilket Poseidon under projektet tog beslut om att all deras nybyggnation ska vara
 • Byggherre Bostads AB Poseidon, leverantör Peab
 • Exempelhyra
  • 2 rok 55 kvm 7 670 kr/mån (Ca 8 500 kr/mån normalhyra i jämförbar nybyggnation)
  • 3 rok 70 kvm 9 200 kr/mån (Ca 10 500 kr/mån normalhyra i jämförbar nybyggnation)