Framtiden

Tillbaka

Renoverat, rätt och retro

Efter nästan ett års renovering fylls nu hyreshuset på Kalendervägen 20 med hyresgäster igen. Återflyttande och nyinflyttade välkomnas i dagarna och möts av ett helt renoverat hus starkt influerat av hyresgästerna och 1950-talets charm.

En av de första att flytta in i det nyrenoverade huset är 89-åriga Uno Dahlgren. Uno är 89 år och har bott i lägenheten på Kalendervägen i mer än åtta år. Han trivs bra och ville självklart bo kvar även efter renoveringen. Under tiden har Uno bott i en evakueringslägenhet som Bostadsbolaget ordnat i närområdet.

– Det är härligt att vara hemma igen. Huset och lägenheten är fin och det är kul att man har bevarat delar av det tidstypiska. Jag känner redan att jag kommer att trivas underbart här, säger Uno Dahlgren.

Redan tidigt i projektet bestämdes att på olika sätt behålla husets tidstypiska karaktär från 1950-talet då Kortedala växte fram. Samtidigt har huset fått många moderna egenskaper och lösningar för att erbjuda en boendekomfort som motsvarar dagens krav och önskemål.

Stor möjlighet att påverka
Som alltid har det varit viktigt att kombinera hyresgästernas önskemål med förvaltningsmässiga behov. Tillsammans med sex andra hyresgäster och representanter från Hyresgästföreningen deltog Uno i den referensgrupp som under Bostadsbolagets ledning diskuterat önskemål och behov. Referensgruppen tog bland annat fram projektets tillvalsprogram och färgkombinationer som inflyttande hyresgäster har valt bland.

En av Unos absoluta högsta önskningar i projektet var en större hiss som går hela vägen ner i källaren där förråden finns. Att detta nu blivit verklighet är han mycket nöjd med.

– Vi får mycket positiv respons från hyresgästerna och jag tycker själv att resultatet är jättefint. Ännu finare kommer det att bli i vår när vi kan ta oss an utemiljön och anlägger rabatter med mera, säger Pia Boström, ombyggnadskoordinator på Bostadsbolaget.

Även övriga sex höghus på Kalendervägen ska renoveras och resultatet från det första huset kommer att vara vägledande. Klart är att där ska finnas flera åtgärdsnivåer med olika hyresnivåer och stort utrymme för påverkan.

Fakta
Adress: Kalendervägen 20, Kortedala
Antal lägenheter: 35 lägenheter i nio våningar
Arkitekt: Nils Einar Eriksson
Byggår: 1954

Besök Bostadsbolagets webbplats för bilder