Framtiden

Tillbaka

​​Fika, boule och gympa ger trygga hem i Högsbohöjd och Lövgärdet

Under september drog Poseidon igång ytterligare 60 trygghetsboenden – den här gången i Högsbohöjd och Övre Lövgärdet. Med enkla anpassningar av lägenheten och en gemensam ”fritidsgård” är målsättningen att fler äldre ska känna sig trygga med att bo kvar i sin lägenhet.

Fika, boule och gympaträffar. Eller kanske en bokcirkel. Ibland kan det vara enkla saker som gör det tryggt att bo kvar hemma på äldre dar. När Poseidon fortsätter sin satsning på fler trygghetsbostäder för målgruppen 70+ står gemenskap och aktiviteter högt på agendan.

 – Våra trygghetsboenden är vanliga lägenheter där vi med enkla medel gör det tryggt och enkelt att bo kvar hemma på äldre dar, säger Patrik Hakenmyr, affärsutvecklare på Poseidon. 

 – Att bryta anonymiteten är en viktig del för att känna sig trygg där man bor. Därför är fikaträffarna i samlingslokalen, som funkar som en fritidsgård för äldre, minst lika viktiga som att anpassa lägenheterna.

Konceptet med trygghetsboende har tagits fram på uppdrag av Göteborgs Stad och ska möta äldres skiftande bostadsbehov. Trygghetsboenden drivs i samarbete med stadsdelsförvaltningen och bygger till stor del på de boendes engagemang och önskemål.

Trygghetsvärd som förverkligar önskningar

En viktig del i konceptet är den gemensamma samlingslokalen, där en trygghetsvärd har till uppgift att arrangera aktiviteter. I Övre Lövgärdet har Sheribane Dibrane just startat sin tjänst som trygghetsvärd. Hon har mött många hyresgäster som ser fram emot att lära känna varandra bättre.

 – I höst drar vi igång med aktiviteter på Eklövet tre dagar per vecka. Det är viktigt att alla känner sig delaktiga och välkomna på sina villkor. Därför har vi börjat med att samla önskemål och idéer. Just nu önskar sig många gympa och information från olika myndigheter, men även boule-spel står högt på önskelistan, berättar Sheribane Dibrane, trygghetsvärd i Övre Lövgärdet

Nu startar arbetet att förverkliga de äldres idéer och önskemål.

 – Med några sittplatser runt boule-banorna skulle fler kunna vara med, jag ska kolla om det går att fixa, säger Sheribane.

Fakta om trygghetsboende

  • Under september får Poseidon ytterligare 60 trygghetsboenden – 25 lägenheter i Högsbohöjd och 35 lägenheter i Övre Lövgärdet. Sedan tidigare erbjuder Poseidon 30 trygghetsboenden på Stackmolnsgatan.
  • Trygghetsboenden är lägenheter i det ordinarie beståndet som med enkla medel anpassas för att underlätta att bo kvar hemma. I lägenheterna installeras spisvakt och digitalt tittöga. Sittbänk och dörröppnare till hissen är andra enkla anpassningar som kan göra stor skillnad.
  • Konceptet är öppet för alla hyresgäster i områdena som är 70+ och innebär ingen hyreshöjning.
  • Lägenheter i trygghetsboende som blir lediga hyrs ut som vanligt via Boplats och är reserverade för sökande som är över 70 år.
  • En viktig del i konceptet är samlingslokalen där en deltidsanställd trygghetsvärd har som uppgift att samla till aktiviteter och gemenskap.
  • Satsningen finansieras gemensamt av Poseidon och Fastighetskontoret.
  • Hälsa, idrott och kultur är de områden som flest hyresgäster önskar aktiviteter kring.

För mer information, kontakta gärna:

Patrik Hakenmyr, affärsutvecklare Poseidon, tel 031-332 11 10 patrik.hakenmyr@poseidon.goteborg.se