Framtiden

Tillbaka

Samarbetspartners sökes i Tyskland för fler byggprojekt i Sverige

SABOs arbete med att hitta samarbetspartners fortsätter och denna gång går resan till Tyskland. Idag, den 13 oktober, möter man den tyska byggsektorn i Berlin. Syftet är att förbättra förutsättningarna för ökad konkurrens och fler anbud i Sverige. Under dagen deltar Sveriges ambassadör, närmare tio tyska byggentreprenörer och Framtidenkoncernen, som representerar allmännyttan i Sverige.

Det behöver byggas 700 000 nya lägenheter i Sverige fram till 2025. Genom att erbjuda en upphandling som är standardiserad vill SABO minska arbetsinsatser och risker för de utländska bolagen. Bolagen kan återanvända sina anbud när de konkurrerar om kontrakt och genomföra sina byggprojekt många gånger i rad om de är framgångsrika i upphandlingarna.

“Under mötet vill vi komma i kontakt med potentiella partners på den tyska marknaden och informera om våra kommande anbud. Det största medlemsföretaget i SABO, Framtidenkoncernen från Göteborg, kommer att presentera sin plan för de kommande åren för att bygga 7 000 lägenheter. Dessutom erbjuder vi insikter om den svenska marknaden och den nuvarande ekonomiska och politiska miljön i Sverige “, säger Jonas Högset, som är ansvarig för nyproduktion på SABO.

Nybildade bolaget Framtiden Byggutveckling, som ansvarar för all nyproduktion av hyresrätter inom Framtidenkoncernen har i uppdrag att öka byggtakten. Anna Nordén, chef för Byggutvecklings utvecklingsavdelning talar om betydelsen av att delta på resan:

”Vi har stora utmaningar framför oss i Göteborg. För att kunna öka byggtakten måste vi få till effektiviteten. En väg är att närma sig industrialiseringstänk vid byggnation. Men vi måste också säkra kapaciteten på marknaden och om det kräver att vi åker utanför landets gränser, så gör vi det.”För mer information, kontakta:
Jonas Högset, SABO, 072-742 45 46, jonas.hogset@sabo.se
Anna Nordén, Framtiden Byggutveckling, 073-033 33 91, anna.norden@framtiden.se