Framtiden

Tillbaka

Myran är tillbaka

I oktober 2005 stals skulpturen från torget men återfanns ett år senare. I december 2014 var det dags igen, då Myran stals för andra gången. Denna gång har skulpturen inte hittat hem igen. Så nu har GöteborgsLokaler låtit gjuta en ny skulptur – för Tuve Torg är sig inte likt utan sin myra.

GöteborgsLokaler, som äger och förvaltar Tuve Torg, startade redan 2015 arbetet med att kunna placera en ny myran-skulptur på torget. Det visade sig att gjutformarna fanns kvar och att rättigheterna till konstverket kunde köpas loss.

– Myran har stått på torget sedan 1976. Många är de barn som suttit på dess rygg. Under så många år har Myran fått se barnen växa upp och så småningom få egna barn som även de suttit på dess rygg. Att ha denna mycket uppskattade skulptur mitt på torget är en väldigt viktig del för oss och idag en del av torgets historia, berättar Anders Rydholm, fastighetsförvaltare på GöteborgsLokaler. Anders var också med förra gången Myran försvann och såg Tuve-bornas glädje när den kom tillbaka den gången.

På torsdag den 20 oktober kl 17.00 nyinvigs Myran på Tuve Torg. Invigningstalet hålls av Björn de Verdier från Tuve Bibliotek. Därefter blir det underhållning av Hisingens kulturskola och sist men inte minst gästar Ungdomsorkestern Göta Lejon Tuve Torg. Dessutom bjuds det på tårta och överraskning till de minsta barnen.

Det är inte bara myran som kommer tillbaka, skulpturen får nu sällskap av ett konstverk skapat av förskolebarn i Tuve. Med inspiration från Myran har barnen tillsammans med konstnären Hanna Hagstöm Ohlén gjort ett konstverk i keramik som ska sitta på väggen vid kulturpunkten. En liten myra har viskat att det numer också finns små myrsteg på torget.

– Detta blir ytterligare ett tillskott till vårt fina torg säger Annelie Nithander, centrumutvecklare från GöteborgsLokaler.

– Vi vill att alla ska känna sig hemma på torget så nu känns det riktigt bra att Myran är tillbaka på sin plats och att barnen fått vara delaktiga i utsmyckningen av torget.


Fakta:

Myran kom till Tuve Torg 1976 och överlämnades av Charles Felix Lindbergs donationsfond. Skulpturen är gjord av Åke Jönsson. Den är tillverkad i brons, är 120 cm lång och väger 50 kg.

Kontaktuppgifter:

Anders Rydholm, fastighetsförvaltare GöteborgsLokaler 031-3350123

Annelie Nithander, centrumutvecklare GöteborgsLokaler 031-3350132