Framtiden

Tillbaka

200 meter till en renare och rättvisare värld

Bostads AB Poseidon siktar nu på att alla 26 800 hushåll ska ha gångavstånd till en behållare från Human Bridge – Hit kan man ge med gott samvete. Allt i skor och textilier tas omhand och förtjänsten går till hjälpsändningar av sjukvårdsutrustning och bristvaror för länder i nöd, berättar Gisela Weber på Poseidon.

– Vi slipper dra på oss kostnader för avfallshantering och våra hyresgäster kan skapa goda vanor utan att behöva ta sig så långt. Målet är gångavstånd på högst 200 meter till en behållare för alla, berättar Gisela Weber som jobbar med miljöfrågor på Bostads AB Poseidon.

 

10 ton textilier skänks varje månad i Poseidons bostadsområden.

För hyresgästerna och för Poseidon är återbruket av textilierna en ren vinst, både för plånbok och livspusslet. Samtidigt gör man en genomtänkt hållbar insats eftersom allt tas omhand, även trasiga textilier och udda skor.

– Det som inte behövs i Sverige eller återbrukas inom konfektionsindustrin blir till riktade och behovsanpassade hjälpsändningar av kläder och sjukvårdsutrustning till människor i katastrofdrabbade länder, berättar Levi Möller som är insamlingsansvarig på Human Bridge i Västsverige.

 

Human Bridge har ett 90-konto

Vilket innebär att Svensk insamlingskontroll med sina tydliga regler för ändamålsenlig insamling kontrollerar verksamheten.

– Det blir en garant för givarna att Human Bridge jobbar aktivt och effektivt för hållbarhet. Det syns även i renhållningen kring behållarna, som är utmärkt, och servicen. Det är inte ovanligt att en nyckel åker med skräpet ner, då rycker de ut blixtsnabbt, ler Gisela Weber.

 

Human Bridge driver även egna butiker

för secondhand-försäljning och arbetsträning. Förtjänsten av det sålda finansierar hanteringen av utrangerat sjukvårdsmaterial, som samlas in via svenska landsting och kvalitetskontrolleras av egna anställda sjukvårdstekniker – innan det skickas iväg för bistånd.

– Varje vecka samlar vi in och kör ca 12 ton sjukhusutrustning till platser i världen där det finns ett verkligt behov. Där gör vi stor nytta, och bidrar konkret till en rättvisare global resursfördelning, berättar Levi Möller.

 

Men vad tycker second hand-kunderna då?

Finns det några bra grejor att köpa? Vi frågade Anita som är och shoppar på Human Bridges butik Lindra Second Hand på Selma Lagerlöfs torg i Göteborg.

– Det är jättebra. Här finns alltid fräscha kläder, de är så trevliga och jag skänker hit med glädje. Alla borde gå hit!

Du kan skänka kläder, skor, hattar, skärp, väskor, accessoarer och textilier. Även trasiga textilier.

Alla kan ge till Human Bridges insamlingsbehållare eller Second Hand-butiker Lindra direkt, man behöver alltså inte vara hyresgäst hos Poseidon.

Läs mer om Human Bridges arbete på humanbridge.se

Visste du att?

I Sverige konsumerar vi ungefär 15 kg textilier per person och år
Endast ca 20 % av använda textilier har gått till återanvändning, resten hamnar i förbränning. Ungefär 100 000 ton textilier per år återvinns alltså inte
Länder i Väst- och Centraleuropa har mycket större insamling av textilier per person än Sverige. I t ex Tyskland samlas nästan 80 % in
Cirka 70 % av världens befolkning uppskattningsvis köper en betydande del av sina textilier på second hand
Produktion av ett kilo ny textil ger upphov till utsläpp av ca 15 kg koldioxid
Odling av ett kilo bomull kan kräva upp till 29 000 liter vatten
Källa: Naturvårdsverket och IVL

Kontaktpersoner:
Gisela Weber, Miljöfrågor Bostads AB Poseidon
gisela.weber@poseidon.goteborg.se, tel 031-332 10 66

Levi Möller, Insamlingsansvarig Västsverige, Human Bridge
levi.moller@humanbridge.se, tel 0722-22 14 70