Framtiden

Tillbaka

Julhälsning från Framtiden

Tänk att få bli gammal i en julröd lägenhet

Få ta hissen ner till de andra. Samlas vid fyratiden för en räkmacka. Med massor av majonnäs. Tjata lite om förr och mycket om nu. Få glömma de där åren då det var alltför många trappsteg hem. Alltför tyst sedan hon gått bort och barnen flyttat ifrån stan. Tiden då allt stod still och bara stampade. När man till och med saknade jobbet man aldrig tyckte om.

– Vi vill ge en julröd lägenhet till alla gamla och ensamma. En med balkong. Där någon tänt ljuset i den lilla granen. Just så här års vill man det alldeles extra mycket, säger Ann-Sofie Jeppson på AB Framtiden.

AB Framtiden, stadens allmännytta växlar upp byggtempot och det sociala arbetet. Det vill man ska komma de äldre hyresgästerna tillgodo.

– Nu kan vi göra så mycket mer. Och vi ska bygga bekvämt för fler. Naturligtvis ska vi värna våra egna hyresgäster och ge dem så bra förutsättningar för ett gott liv som vi bara kan. Men vi vill också bjuda in äldre som sitter i alltför stora och svårskötta villor och radhus.

Självklart måste man själv vilja ta kommandot över sitt fortsatta boende för att det ska kunna ske en förändring. Våga sätta upp sig på Boplats, kasta allt det där man inte rört på många år. Ge bort. Göra sig fri för att ta steget.

– Vårt ansvar är att ta fram ett utbud av bra bostäder till rimliga hyror runt om i stan.För att man ska kunna bo kvar i sitt närområde om man vill behöver vi fylla på med små smarta lägenheter i hus med hiss precis överallt.

Alla är olika och alla blir mer olika ju äldre de blir. Vi skärper våra karaktärer och intressen. Men vi får också olika behov av service och av trygghet. Därför finns det hela raden av samlingslokaler, bogemenskaper, trygghetsbostäder och seniorbostäder med olika inriktning. Och sådana ska det byggas fler av.

– Man ska få välja hur man vill ha det på äldre dar. Det är en alldeles för viktig fråga för att låta någon annan ta hand om. Det ska vara roligt. Kännas rätt och tryggt och ges möjligheter till egna lösningar.

Det är viktigt att komma ihåg i den allmänna debatten att den som flyttar lämnar något som inte passar henne eller honom men som blir en perfekt bostad för någon yngre eller barnfamilj.

– Vi ska ta vår del av ansvaret, lovar Ann-Sofie Jeppson. Vi jobbar på och har inte allt på plats idag men 2017 ska bli de äldres år.