Framtiden

Tillbaka

Första arbetsdagen på Poseidon för 16 nyanlända

Hösten 2015 bidrog 20-talet frivilliga Poseidon-medarbetare under tre intensiva dygn för att skaffa fram mat, kläder och sovplats för då helt nyanlända, omtumlade och trötta flyktingar på Lundby gymnasium i Göteborg. Imorgon börjar 16 nyanlända praktikanter jobba på företaget.

Projekt Vägen till viktiga riktiga jobb är ett koncerngemensamt projekt inom Förvaltnings AB Framtiden som föddes utifrån faktumet att dryga 90 % av nyanlända trots etableringsstöd i två år, fortfarande stod utan jobb.

Imorgon börjar fastighetspraktikanterna arbeta ute på Bostads AB Poseidons åtta distrikt. Men redan veckan innan jul välkomnades de på Poseidons huvudkontor av delar ur företagets personal. Husvärden Rami Koskinen var en av dem som fick möta praktikanterna ur vårens kull.

– Det var trevligt men framförallt roligt att se att de verkligen vill jobba och ser fram mot att börja. Jag ska vara handledare för en kille som heter Mass Panga och som tidigare praktiserat bland annat på GAIS-gården i Göteborg. Han kommer till oss nu på onsdag. Planen är att det blir en hel del utejobb i början, ommålning av ett förråd och sedan upp i lägenheterna efter någon vecka. Vi får känna av vad han kan tillföra och är bra på.

Projektet, som är 3-årigt med praktik i 6-månadersperioder, bygger på att deltagarna verkligen vill hitta arbete och att det finns ett behov av arbetskraft i Göteborg.

– Vårt mål är att det här ska leda till just viktiga, riktiga jobb och vi jobbar för det på flera plan tillsammans med våra systerföretag inom Förvaltnings AB Framtiden, Arbetsförmedlingen, Vuxenutbildningen samt med våra leverantörer, berättar Heléne Blennermark Zendegani som är integrationsansvarig på Bostads AB Poseidon.

Varför gör Poseidon det här då?

– Förhoppningen är att vi med projektet ska kunna bygga beständiga broar mellan etablerade svenskar och nyanlända – och att praktikanterna, som vilken anställd som helst, ska kunna skapa såväl trygghet som nytta och glädje för våra hyresgäster. För den enskilde individen är ett riktigt jobb nyckeln in i samhället och en möjlighet att gå från bidragstagare till att bli skattebetalare.