Framtiden

Tillbaka

Barnen var trädgårdsmästare på Balkongens dag

I lördags gick första Balkongens dag på Olskrokstorget av stapeln, och det blev sannerligen äkta odlarglädje. Barnen fick en kruka med valfritt frö att odla i. Den som ville fick komponera en balkonglåda – att ta hem till sin egen balkong.

– Det blev faktiskt fullknökat på slutet, trots mycket annat skoj i stan och lite halvdant väder. Vuxna, barn, familjer och ensamma odlare planterade balkonglådor så det stod härliga till, och vilka fina kreationer! Vi hade 20 väldans nöjda odlare som fick ta med sig en fulladdad, färgsprakande balkonglåda hem till sig, berättar en nöjd Marie-Louise Andréasson som driver Bostads AB Poseidons butik Poseidon+ på Olskrokstorget.

Victor, Anna och Eddie gjorde en låda

Victor och Anna vana odlare

Medan Victor grävde och vattnade för fulla muggar, låg lillsyrran Amanda i sin vagn och sov vid elvatiden på lördagen. Syskonen bor sedan ett år tillbaka ovanför ostbutiken på Olskrokstorget ihop med pappa Eddie och mamma Anna, som odlat rätt mycket innan.

– Min mamma är trädgårdsfantast, berättar Anna. Så Victor har varit med och hjälpt till en hel del där och på landet. Nu har vi en inglasad balkong där vi kan odla tillsammans.

Teodor och Alexander vattnar på

Granntävlan i smyg

Bredvid Victor kämpade tvillingbrorsorna Alexander och Teodor med mamma Miroslava och lillebror Viktor som publik. Familjen är vänner och före detta grannar med Hillary och Alfred, som komponerade ihop sin balkonglåda bredvid. I början kände de två mammorna i familjerna inte varandra, utan gick och kikade på och mätte sig med grannens balkongodlingar.

– Ja, skrattar Hillary som är före detta OS-simmerska, vi tävlade inbördes och inspirerades under flera år, då utan att känna varandra.

– Det enkla är det bästa! säger Hillary. Här med sonen Alfred.

På plats under dagen – för hyresgäster och alla som ville lära sig – var odlande gårdsföreningen Skogshyddan, Poseidons miljövärdar Elisabeth och Ivana, Marie-Louise med medarbetare från Poseidon+ samt odlingsexperterna Ulf och Karin från Green Landscaping.

Karin från Green Landscaping

Jarkko och Nisse från Poseidons odlande gårdsförening Skogshyddan


Grön av avund?

Är du också sugen att plocka fram dina gröna fingrar? Kom på Balkongens dag nästa år! Och på Olskrokstorget kan man fortsätta odla sitt odlingsintresse några veckor till: Tisdagar, onsdagar och fredagar står Stadsgrodds buss – handelsträdgården på fyra hjul – parkerad på torget och ger tips och råd kring ekologisk odling!

Vill du läsa mer om Poseidons gårdsföreningar kan du läsa mer här.