Framtiden

Tillbaka

Härliga sommardagar på Brännölägret

– Klaaart för slaaag, ropar Hibaq från Kortedala på sitt livs första seglats – och läger. Just nu kamperar hon ihop med 23 nya kompisar från Östra Göteborg på Brännö. Lägret hon är på har funnits sedan 1998 och drivs av stadsdelsförvaltningen Östra Göteborg och fyra bostadsföretag.

– Jag kände två personer innan jag kom hit, berättar Hibaq innan gänget seglar iväg. Det är roligt att vara här, jag lär mig saker och har fått nya kompisar.

Det är klarblå himmel och Stenabåten glider förbi i fjärran. Målet är att ta sig ut från bryggan när Hibaq ropar åt de andra tjejerna i båten att göra sig redo för slag. ”Klaaaaart”, gastar de tillbaka, precis som de lärt sig. Hibaq svarar med ett ”Roder i lä”, de slår och så är de iväg.

Sanna har själv varit lägerbarn

Kapten på båten är 16-åriga sjöscouten Sanna Löfwendal som bor på Hundraårsgatan vid Kortedala Torg. Under flera somrar, från att hon var liten tjej, gick hon på lägret och självklart ställde hon upp när ”Krabban”, ordförande för Brännö sjöscouter, ringde och frågade om hon ville vara miniledare.

– När jag kom hit första gången hade jag aldrig varit på en båt, sen kom jag tillbaka flera år och lärde mig segla. Det är skitkul att vara här igen, lära upp nästa gäng och få till sig hela stämningen med alla nya kompisar och allt. Jag har ju gjort samma grej själv, förklarar hon innan hon fortsätter dela ut instruktioner på båten.

Sanna, från lägerungdom till sjöscout


Knoparna mot Bojarna

För att få ordning på torpet och skapa teamkänsla är barnen uppdelade i två grupper som tävlar mot varandra under veckan: Knoparna och Bojarna. Medan ena gänget seglar – är det andra igång på stranden med att bada, spela fotboll, fånga krabbor, leka 20 frågor och bara hänga.

Josh är en av krabbfiskarna. Det är tredje gången han går på lägret. Och varför kommer du tillbaka?
– För att jag blev tvingad.

Aha, och vad gör ni på lägret på?
– Vi brukar segla, fiska krabbor, bada och göra lekar. Sen kör vi olika tävlingar, en är en minneslek som heter Båtskjulets mästare. Vi städar också, ser vem som är först färdig och sånt. Man får nya kompisar här, träffar nytt folk hela tiden. Maten är bra, vi hjälper till att laga den.

Josh chillar


Brygghäng för Stephanie, Lilja, Ebba och Hiba 


Båtskjulets mästare

Innan lunch är det dags för tävling. Det är Båtskjulets mästare. Hiba står först i kön för att få instruktioner av ledaren Magnus Wickberg à la tv-programmet ”Mästarnas mästare” – och visas sedan in i båtskjulet för att titta på ett bord fullt med saker. Efter 30 sekunder får hon signal att gå ut och berätta vad hon såg. Hon är grym på att komma ihåg, missar bara två av 13 saker.

– Men som du vet är det inte bara poängen på dagstävlingarna som räknas. Vi ger också poäng för hur bra kompisar ni är i gruppen, hur ni kommer i tid till samlingarna, hur ni diskar och sånt, förklarar Magnus.


Respekt

Fritidsledaren Johan Fridehäll är extra glad. Han är nyutexaminerad och fick fast jobb veckan innan lägret startade. Nu pekar han på en osynlig gräns på bryggan – gränsen för flytväst.

– Vi har en skithärlig grupp barn, de kanske sover lite lite på nätterna men de är bra och fattar vad vi säger. Ledarna är också bra, vi kommer väl överens och känner både varandra och barnen sedan tidigare från Kortedala, Gamlestaden, Bergsjön och Utby.

Adan Farah, som är stadsdelsvärd i Östra Göteborg, sitter och pratar i gräset med Isabell, som bor på Tisdagsgatan i Kortedala och stortrivs på lägret– hon är här för tredje gången. Adan njuter av att vara på Brännö, idag är det han som är ansvarig för lunchen. Hemma i Östra Göteborg känner han alla.

– Jag har en mycket bra lokal kännedom och är uppväxt i stadsdelen, det måste man vara som stadsdelsvärd, förklarar han. En vanlig dag är jag ute på skolorna och pratar med barnen och ser till att de har det bra. På kvällarna är jag ute med fältassistenterna och pratar med ungdomarna. Kanske hittar vi på någon aktivitet, om de vill det alltså.

Sjön suger

Innan Adan och dagens kökspersonal fixat lunchen är det fritt att göra vad man vill en stund. Jennifer, som precis gått ut trean, har hoppat upp i den breda överslafen i sovstugan. Där vilar hon ut efter seglingen med sina nya kompisar. Efter lunchen har hon hand om disken.


– Jag åkte hit med min kompis Filippa, vi ville åka tillsammans. Nu har både hon och jag fått väldigt många nya vänner.

En av de nya kompisarna är Zoë från Utby – som tidigare bott på Brännö!


Johnny, som är ansvarig ledare ihop med Satu, får tyst i kabyssen innan lunchen.

Sture Karlsson och Margareta Wicander har en stuga på vägen ner mot lägret:

– Det är trevligt att barnen kommer hit till Brännö. Lägerupplevelser är bra och något man har med sig hela livet. Själva har vi precis tagit oss ett dopp i havet, det var skönt det.Lite fakta om sommarlägret

Ihop med stadsdelsförvaltningen Östra Göteborg arrangerar Bostads AB Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Stena Fastigheter läger på Brännö för ungdomar åk 3-9. Barnen bor på Sjöscouternas gård på Brännö och kostnaden är 450 kronor per barn och vecka, samt 250 kronor för medföljande syskon. I avgiften ingår mat, övernattning, kunniga och engagerade fritidsassistenter, duktiga sjöscouter samt en mängd aktiviteter. Inbjudan till läger går ut i brevlådorna till barn i Östra Göteborg. Barn som inte gått tidigare på lägret prioriteras.
Lägret startades 1998 av Bostads AB Poseidon, Friluftsfrämjandet och Göteborgs Stad Kortedala, de första åren hölls de på fastlandet men flyttades ut till Brännö eftersom man ville visa barnen ut till havet.

Vill du veta mer? Kontakta gärna:

Cecilia Zachrisson, SDF Östra Göteborg cecilia.zachrisson@ostra.goteborg.se
Cecilia von Elern, Bostads AB Poseidon cecilia.von.elern@poseidon.goteborg.se
Claes Dahlin, Bostadsbolaget claes.dahlin@bostadsbolaget.se
Sari Isberg, Stena Fastigheter sari.isberg@stena.com
Annika Berntsson, Familjebostäder annika.berntsson@familjebostader.se