Framtiden

Tillbaka

Örgryte Torps nyproduktion frigör äldre hyresrätter i stan

– Vissa menar att hyresrätter som byggs nya i vår stad kostar för mycket för göteborgarna. Men då glömmer man att flera av dem faktiskt frigör äldre hyresrätter, många med lägre hyror. Det ser vi tydligt i Örgryte Torp, menar Annicka Thorin som är distriktschef på Bostads AB Poseidon.

Inflyttning pågår nu i de första hyresrätterna i det populära området Örgryte Torp i Göteborg. Där TV-huset Synvillan förut låg, intill Delsjöns fantastiska naturområde och bara 10 minuters cykelväg från city, erbjuds nu en attraktiv mix av boendeformer. Poseidon står för områdets hyresrätter, 219 stycken, och det allmännyttiga perspektivet.

– Av de 64 lägenheterna vi nu färdigställt i en första etapp har 55 stycken gått till Poseidons hyresgäster via en intern omflyttningsplats. Dessa 55 hushåll lämnar efter sig en äldre hyresrätt, som nu blir tillgänglig via Boplats, berättar Annicka Thorin.

Flyttat in i nybyggt

I fredags flyttade familjen Svensson Landelius in i sin nybyggda hyresrätt i Örgryte Torp. Flyttlasset gick från en 40-talslägenhet längst upp i ett 4-vånings hyreshus utan hiss i Strömmensberg. Pappa Jonas är föräldraledig med 1-årige sonen Florian, som fått plats i husets förskola och börjar där till hösten.

Vad är största skillnaden efter flytten?

– Det är så mycket. Standarden är bättre, nu har vi hiss, tvättmaskin och balkong, det har vi längtat efter. Och läget här är ju fantastiskt, vi tog en promenad upp till Delsjön igår och såg hästar som är Florians favoritdjur, berättar pappa Jonas. 

”Florian, vad säger hästen?” frågar pappa Jonas. Mamma Lisa håller koll på bollen.

– Och vi känner redan vår husvärd Lennart, berättar mamma Lisa. Han var vår husvärd i Strömmensberg också. Det är det bästa av allting, att vi fick med honom hit.

Öppnar upp för flyttkedjor

Annicka Thorin ser nyttan Göteborgs kommunala bostadsbolag gör som både förvaltar, renoverar och bygger nytt.

– Det är ju i vardagen vi som allmännytta gör mest nytta, varje dag, genom att skapa trygghet och service där göteborgarna lever och bor. Sedan går ju vi människor igenom olika faser i livet, med olika behov och möjlighet att lägga pengar på hyran. Med allmännyttans spann av hyresrätter i olika lägen, stilar, åldrar och hyresnivåer kan vi erbjuda det individen behöver i en specifik fas och öppna upp för positiva flyttkedjor över hela staden.


FAKTA

Framtidenbolaget Bostads AB Poseidon står för hyresrätterna i det nya området Örgryte Torp som bjuder på en mix av olika ägandeformer, intill Delsjöns naturreservat, bara 10 minuter från city. Poseidons första etapp med 64 hyresrätter är nu under inflyttning, medan ytterligare 155 hyresrätter byggs med planerad inflyttning slutet av 2018. Förutom 219 hyresrätter har Poseidon i första husets entréplan mot naturområdet byggt en kommunal förskola, som öppnar i augusti.

Läs mer på poseidonbygger.se och poseidon.goteborg.se,
samt på framtiden.se för mer koncernrelaterad information.