Framtiden

Tillbaka

Angereds ungdomar seglar ikapp

Härliga dagar, massa nya lärdomar och många nya kompisar blev det för Hussein från Angered, på LSS seglarläger i Långedrag. – Tack vare Rotary får barn som bor hos oss i Angered testa på segling och få nya kompisar i Väster, berättar Jan Nilsson som är distriktschef på Bostads AB Poseidon.

Hussein har hjälp av 12-åriga ledaren och juniorlandslagsseglaren Julia Werton när båtarna ska upp på land efter förmiddagens segling. Nära honom rör sig den yngsta på lägret, lillasyster Lilian, som vågade åka med på Långedragslägret eftersom storebrorsan hängde med.

– Det är jätteroligt att vara här, säger Lilian och drar lite i en båt som ska på plats. Hon har aldrig seglat förut ”Nä, jag har inte ens varit på en båt” och har aldrig varit i Långedrag heller för den delen.

-Hemma brukar jag mest vara med kompisar och leka med mina två hamstrar Liara och Chiara.
– De är väldigt bra på att klättra.

Lilian omringad av LSS-ledaren Måns, kompisarna Diana, Felix, Judith och Noel.

Felix och Noel går på Påvelundsskolan respektive Långedragskolan och gillar att vara på LSS seglarläger ”det roligaste är att segla och träffa nya kompisar”. Hemma spelar de gärna dataspel och cyklar.

– Jag spelar tennis också och bandy, men jag vill nog börja segla också. Det är roligt. Och maten här är bra, vi har fått typ grillspett och tacos, berättar Noel.

– Nu är det våra ungdomars tur att segla, säger Distriktschef Jan Nilsson, Boendeutvecklare Carina Nilsson och Ekonom Lena Johansson från Poseidon när det är båtbyte.

De som möjliggör seglingen för barnen från Angered är Majorna-Göteborg Rotaryklubb, som drog igång projektet i samband med sitt 70-årsjubileum. Förutom lägeravgiften håller de med lån av seglarkläder och flytvästar. Dessutom har de hyrt en minibuss, och hämtar barnen klockan 8 varje morgon uppe i Lövgärdet och kör hem dem klockan 16.

Jan Nilsson från Poseidon ser mycket positivt på lägersamarbetet med Rotary och Långedrags Segelsällskap.

– Den stora vinningen är ju att barn från olika stadsdelar lär känna varandra. Men också att barn från Angered och andra stadsdelar, som kanske aldrig förut varit ute på kusten, får möjlighet att vara vid vattnet, lära sig att segla och skapa ett intresse.

Innan vi lämnar seglarskolan i hamnen kommer en motorbåt puttrande förbi platsen där barnen är i full färd att lägga upp sina optimistjollar. Mannen som styr båten är väderbiten. Han sträcker upp en arm i luften och skrattar mot oss.

– Hur går det? Lärde ni er något idag? Har ni det bra? ropar han och Judith, Diana, Hussein och Lilian släpper sina tåtar och tittar upp. Ivrigt och med stora leenden vinkar de tillbaka.

– Heeeeeeeej, skriker de i kör. Jättebra!

Vem var det? blir frågan när mannen i båten puttrat ut från hamninloppet ut på fjärden.

– Det där var vår chaufför. Han som hämtar och kör hit oss.

Diana Alizade från Angered får bra fart i vinden.

Förmiddagsseglingarna avklarade och hela gänget samlas innan lunch.


FAKTA

Det är första året som allmännyttiga bostadsföretaget Bostads AB Poseidon är med i Rotarysamarbetet på Långedrags Segelsällskaps seglarläger. Sedan 1997 driver bostadsföretaget veckolånga sommarläger för barn i Östra Göteborg, ihop med systerbolagen Familjebostäder, Bostadsbolaget, Stena Fastigheter, Stadsdelsförvaltningen Östra Göteborg samt Brännö Sjöscouter. Systerbolaget Gårdstensbostäder har i många år varit med och arrangerat seglarläger för barnen i Gårdsten, där Rotary och GKSS, Göteborgs Kungliga Segelsällskap i Långedrag, gett över 200 Gårdstensungdomar möjlighet att lära sig segla och komma till havet.

Läs mer om Bostads AB Poseidons Sommarläger på Brännö, ett annat viktigt samverkansprojekt.