Framtiden

Tillbaka

Framgångsrik medborgardialog i Hammarkullen

Det är dags att byta fasaden på Hammarhus – den största byggnaden på Hammarkulletorget. Under två dagar fanns GöteborgsLokaler på plats på torget och frågade medborgarna hur de vill att det ska se ut.

Arkitektbyrån FO Arkitekter hade tagit fram tre olika förslag att välja mellan. De som ville rösta gjorde det med ett klistermärke med Hammarkulletorgets nya logotype, ett litet hjärta i glada färger. På plats fanns personal från GöteborgsLokaler samt arkitekten Tomas Käll.

Hammarhus, som ligger på Hammarkulletorget 62 A och 62B, byggdes på tidigt 70-tal. Yttre påverkan som väder och vind har nu gjort att det behövs en rejäl upprustning av både fasader, fönster och isolering. Byggnadens fasadyta är hela 4 357 kvadratmeter så det är en rejäl yta som ska bytas ut. Fönsterytan ligger på 1 873 kvadratmeter.

– Eftersom Hammarhus är en sådan stor del av torget ville vi göra det möjligt för boende i Hammarkullen att själva bestämma hur det ska se ut. Det som majoriteten valde blir också det förslag som vi kommer att sätta upp, säger Ulrika Evenås, fastighetsförvaltare på GöteborgsLokaler.

Närmare 200 personer, både stora och små, röstade och valet föll på ett alternativ med gröna nyanser. Många tyckte att det passade in i miljön runtomkring torget.

Initiativet med medborgardialog var mycket uppskattat. Lokalprofilen Tony Parath, känd som general för Hammarkullekarnevalen, kom själv för att lägga sin röst.

– Det här är en av de bästa dialoger vi har haft här, sa han.

Nu startar upphandling och projektering. Planen är att arbetet ska starta under försommaren 2018. Hela fasadbytet kommer att ta 18 månader.