Framtiden

Tillbaka

Ny fritidsgård för äldre – nu öppnar Poseidon sitt fjärde trygghetsboende

Gånglåten i Västra Frölunda har fått Poseidons fjärde trygghetsboende med 40 lägenheter. En livlig samlingslokal i huset och en anställd trygghetsvärd gör att äldre hyresgäster kan bo kvar längre och känna sig trygga i sin egna lägenhet.

De 40 lägenheterna på Gånglåten innebär att det i dagsläget finns närmare 150 lägenheter i trygghetsboenden i Poseidons regi runt om i Göteborg. Ett trygghetsboende är en helt vanlig lägenhet med skillnaden att ett trygghetsboende har en ökad tillgänglighet genom till exempel stödhandtag, elektroniskt titthål och spisvakt. Det gör att Poseidon med enkla medel kan hjälpa äldre hyresgäster att bo kvar längre i sina egna lägenheter.

– Jag är stolt över att få vara med och etablera trygghetsboende som boendeform i Göteborgs Stad. De flesta människor vill slippa flytta hemifrån, trots att kroppen börjar åldras. Trygghetsboende är ett sätt att ge både trygghet och gemenskap, säger Lena Molund Tunborn, distriktschef i Väster.

En viktig del av trygghetsboendet är den nya gemensamhetslokalen i huset där de boende kan samlas och fika eller spela inomhuscurling. I lokalen, som kan beskrivas som en fritidsgård för äldre, finns trygghetsvärden Eva-Marie Peschardt som organiserar aktiviteter för de boende. På Gånglåten har intresset för det trygghetsboendet varit stort.

– Trygghetsboenden är en succé. Vi ser att alla våra trygghetsboenden och möteslokaler är väldigt uppskattade hos våra äldre hyresgäster, säger Patrik Hakenmyr, affärsutvecklare på Poseidon.

Trygghetsboendet erbjuds alla Poseidons hyresgäster som är över 70 år i det aktuella området. Hyresgäster som väljer att ansluta sig till konceptet bor kvar i sin lägenhet och behåller samma hyra.

Om Poseidons trygghetsboenden

  • Poseidon har 150 lägenheter i trygghetsboenden i områdena Svartedalen, Högsbohöjd, Övre Lövgärdet och Gånglåten.
  • Trygghetsboenden är lägenheter i det ordinarie beståndet som med enkla medel anpassas för att underlätta att bo kvar hemma. I lägenheterna installeras spisvakt och digitalt tittöga. Sittbänk och dörröppnare till hissen är andra enkla anpassningar som gör stor skillnad.
  • Konceptet är öppet för alla hyresgäster i områdena som är 70+ och innebär ingen hyreshöjning.
  • Lägenheter i trygghetsboende som blir lediga hyrs ut som vanligt via Boplats och är reserverade för sökande som är över 70 år.
  • En viktig del i konceptet är samlingslokalen där en deltidsanställd trygghetsvärd har som uppgift att samla till aktiviteter och gemenskap.
  • Satsningen finansieras gemensamt av Poseidon och Fastighetskontoret.
  • Konceptet med trygghetsboende har tagits fram på uppdrag av Göteborgs Stad och ska möta äldres skiftande bostadsbehov. Trygghetsboenden drivs i samarbete med stadsdelsförvaltningen och bygger till stor del på de boendes engagemang och önskemål.

Vill du veta mer om Poseidons trygghetsboenden?
Kontakta gärna Patrik Hakenmyr, affärsutvecklare Poseidon, telefon 031-332 11 10, patrik.hakenmyr@poseidon.goteborg.se