Framtiden

Tillbaka

Invigning av nytt trygghetsboende

På onsdag 1 november invigs Familjebostäders trygghetsboende på Hisingen. Det innebär att vi nu har långt över 200 lägenheter i trygghetsboenden runt om i Göteborg. Och fler planeras framöver.

I trygghetsboendet bor man i sin vanliga lägenhet men har tillgång till smarta lösningar för att förbättra tryggheten och bekvämligheten i lägenheten. Den som är 70 år eller äldre ges möjlighet att bo i en vanlig bostad, men med större gemenskap och trygghet. Lägenheterna tillgänglighetsanpassas med exempelvis elektroniskt dörröga, spisvakt och stödhandtag.
Själva hjärtat är den gemensamma aktivitetslokalen. Hit kan de boende gå för att umgås, laga mat eller hitta på saker tillsammans. Ofta finns det en trygghetsvärd på plats som hjälper till. Och ibland ordnas utflykter för de som vill. De äldre är själva med och påverkar utformningen.

– Trygghetsboende ökar livskvalitén och tryggheten för många äldre. Konceptet är öppet för alla som bor i området som är 70+. Anpassningarna av lägenheten kostar inget extra, men kan underlätta vardagen. Och inte minst populärt är aktiviteter och fikastunder tillsammans i aktivitetslokalen, berättar Helén Ohlsson, ordförande för Familjebostäder.

– Här kan man hänga med grannarna, dricka kaffe, spela spel eller ordna festligheter. Förra veckan invigde vi trygghetsboendet på Bankogatan i Högsbo med fullt hus. Nu är det dags för Virvelvindsgatan och fler är på gång i andra delar av staden.

Varmt välkommen till invigningen på Virvelvindsgatan 16 kl 15 på onsdag 1 november!
Underhåller gör Robin och Bengan som bland annat gjort stor succé på Stadsteaterns lunchteater. De bjuder på sin kärlek till kupletter och revyer.

Checklista för trygghetsboende hos Familjebostäder

  • För att bo i en trygghetsanpassad lägenhet ska man ha fyllt 70 år.
  • Lägenheterna utrustas med bland annat spisvakt, tittöga, duschplats och stödhandtag.
  • Området kring huset ska vara lättillgängligt och anpassat med exempelvis svaga lutningar, parkbänkar och bra belysning på kvällen.
  • Bekväm hiss med stödhandtag, sittmöjlighet och telefon.
  • Entré med en bänk och automatiska dörröppnare för tunga dörrar.
  • En lokal för gemensamma måltider, aktiviteter och samvaro, som skapas tillsammans med de boende.
  • Personal på plats under vissa tider för att hjälpa till med olika aktiviteter och bidra med sällskap.
  • Planlösning som gör det möjligt att bo kvar även om man skulle få en funktionsnedsättning, exempelvis har trösklar tagits bort.

Vill du veta mer om våra trygghetsboenden, kontakta gärna Annika Berntsson, boendeutvecklare på Familjebostäder 0730333389 annika.berntsson@familjebostader.se

Familjebostäder i Göteborg AB är ett av Göteborgs allmännyttiga bostadsföretag med drygt 18 000 lägenheter. Vi är en del av Framtidenkoncernen som ingår i Göteborgs Stad. Läs mer på www.familjebostader.se