Framtiden

Tillbaka

Rivstart i miljökampanj: Hyresgäster ökade sin sopsortering med +43.5 % på en månad

Faktum är att lag Kviberg i Kortedala nådde hela 79,7 % utsorterat matavfall redan i inledningsmånaden av Bostads AB Poseidons halvårskampanj ”Sortera matresten, sortera allt förresten”. Hela bolaget, med 27 000 hyresgäster, ökade med +2,6 %.

– Under oktober månad berättade vi i trapphus, miljörum och på hemsidan VAR, HUR och VARFÖR man ska sortera sina matrester. Det gav resultat, kan man säga. 7 av våra 8 distrikt i stan har redan i inledningsmånaden ökat utsorteringen av sitt matavfall. Hela bolaget med 27 000 hyresgäster ökade med +2,6 %, och 5 lag är redan uppe i över 50 % utsorterat matavfall, berättar Terese Svensson som är kretsloppscontroller på Bostads AB Poseidon och projektledare för kampanjen.

Sporrar till 50 % utsorterat matavfall

Det Poseidon gjort är att man har skapat 74 områdeslag med cirka 400 hyresgäster i varje lag, där ökningen av det sorterade matavfall från 1 november 2017 fram till 1 maj 2018 belönas. Målet är att skapa goda sopsorteringsvanor och öka med 10 procentenheter, eller ännu bättre, nå 50 % sorterat matavfall som ju är Göteborgs mål för 2020.

– För att veta hur vi bäst skulle hjälpa våra hyresgäster med sopsorteringen inledde vi kampanjen med en enkät: ”5 snabba frågor om dina sopor”. Där fick vi mer än 4 000 svar på 3 dagar och bra vägledning så vi vet var vi ska sätta in våra insatser, berättar Terese Svensson.

Avfall i fokus

Avfall är ett av Bostads AB Poseidons absoluta fokusområden när det gäller miljöarbete och en viktig del i detta är att försöka engagera och underlätta för hyresgästerna att bidra till en bättre miljö.

– Genom den här satsningen vill vi motivera och lära familjerna som bor hos oss att bidra till en bättre miljö på ett enkelt sätt i sin vardag. Och belöna dem för den stora insatsen de faktiskt gör för miljön, berättar Terese Svensson.

Är du nyfiken på hur det går i tävlingen eller vill veta mer om kampanjen? Kika in på vår hemsida poseidon.goteborg.se. Där du kan följa resultaten månad för månad och även få lite matnyttiga tips om hur du själv kommer igång med att sortera ditt matavfall.