Framtiden

Tillbaka

Allmännyttan skapar SFI-material om att bo i hyresrätt

Vad är en hyresrätt? Vad betyder “att bo i andrahand”? Vem ansvarar för att laga kylskåpet och vad förväntas av mig som hyresgäst? Det som känns självklart för vissa är något helt nytt för andra. För att underlätta för dem som är nya i Sverige har flera allmännyttiga bostadsbolag gått ihop och tillsammans tagit fram ett SFI-material – broschyren Ditt hem.

Broschyren är skriven på lätt svenska och här får SFI-eleverna lära sig mer om hur det går till att hyra en lägenhet, hur den ska skötas, rättigheter och skyldigheter och allt annat som har med boende i hyresrätt att göra.

– Det finns ett behov av undervisningsmaterial kring de här frågorna, säger Bo Strandberg, ansvarig för Välkommen till framtidenprojektet i Framtidenkoncernen i Göteborg.

Initiativet till broschyren kom från Stångåstaden i Linköping som länge bedrivit en Bo-skola för nya svenskar som för första gången ska bo i en egen hyreslägenhet.

– De kom på idén med ett SFI-material och gick ut med ett upprop i nätverket av andra allmännyttiga bostadsbolag i Sverige. Framtidenkoncernen och MKB hakade på, berättar Catarina Hagwall, marknads- och kommunikationschef på Bostadsbolaget som ingår i Framtidenkoncernen.

Reda ut frågetecken och undvika missförstånd

Broschyren består av informativa texter, exempelberättelser, instuderings- och samtalsfrågor och här finns också en ordlista med förklaringar av ord som upplevs som svåra. Bolagen har hjälpts åt med innehåll, texter och upplägg.

– Syftet är dels att de som tagit del av materialet ska känna sig trygga med vad som gäller kring deras hem, dels att undvika problem som har med rena missuppfattningar att göra, säger Catarina Hagwall.

Hon tycker det har varit väldigt givande att jobba tillsammans kring en fråga med andra allmännyttiga bostadsbolag i landet.

– Vi finns på olika platser i Sverige men har många gemensamma utmaningar som vi kan ta oss an tillsammans.

Nu ska broschyren spridas till SFI-utbildningarna i respektive kommun och materialet kommer även användas i bostadsbolagens egna verksamheter.


För mer information
Catarina Hagwall, marknads- och kommunikationschef Bostadsbolaget: 031-731 50 43
Bosse Strandberg, ansvarig för nyanlända och etablering Framtidenkoncernen: 031-773 75 61