Framtiden

Tillbaka

Invigning av Hälsostugan i Gårdsten

När Hälsostugan startade våren 2017 gjordes detta i samarbete med Angereds Närsjukhus. Nu invigs Hälsostugan i det renoverade gymmet på Kaneltorget, som ska bli en hälsofrämjande mötesplats för Gårdtensborna.

– Vi är inte bara ett bolag som förvaltar fastigheter. Vi har i flera år haft både gymmet öppet och träningsträffar med olika teman för Gårdstensborna. 2017 ingick vi ett samarbete med Angereds Närsjukhus för att kunna utöka verksamheten. Samtidigt anställde vi en hälsovetare. Vi ser oss som en viktig spelare i samhällsutvecklingen i Gårdsten i stort och vi har ett mycket starkt engagemang för alla dom som bor i Gårdsten. Därför är den fortsatta investeringen i hälsa viktiga steg för oss att ta, berättar Michael Pirosanto, VD på Gårdstensbostäder.

I Gårdstensbostäders lokaler på Kaneltorget 1 finns alltså Hälsostugan som nu renoverats och slår upp sina dörrar onsdagen den 21 mars 2018. Innanför porten möter besökaren ett nyrenoverat gym, träningsyta för gruppträning och renoverade omklädningsrum, mm. Här kommer även finnas litteratur och kunskap kring kost, hälsa och motion men också rum för att hålla föreläsningar och möten mellan Gårdstensborna och dietister, träningsexperter, läkare eller specialistsköterskor.

Visionen för Hälsostugan är att bli en naturlig mötesplats för Gårdstensborna. Den bemannas av Gårdstensbostäders folkhälsovetare, Johanna Froode samt personal från Angereds Närsjukhus.

– Invånare kommer inte bara kunna träna exempelvis styrka och yoga utan också under positiva former få lära sig hur man kan äta för att må bra, säger Johanna. Hälsoträffar av olika slag står på vårens program liksom träffar med dietist från Angereds Närsjukhus.

– När vi bjöds in att bli en del i det här projektet kändes det som en fullträff. Det här är precis i linje med Angereds Närsjukhus uppdrag: främja god, jämlik hälsa och försöka förändra de levnadsmönster som vi vet ligger bakom upp till 70 procent av sjukdomarna. Men det går bara att göra genom samarbeten och kraftsamling mellan sjukvård, kommun och den här typen av enskilda aktörer i samhället, säger Björn Skog, folkhälsochef på Angereds Närsjukhus.

Grundpelarna för Hälsostugan är de fyra ledorden ”Mat, träning, kunskap och gemenskap”. Utifrån dessa principer och tron på att goda levnadsvanor skapas genom delaktighet och tro på individens egen förmåga är planen att Hälsostugan i Gårdsten ska vara med och bygga en bättre folkhälsa i nordöstra Göteborg.

———————–

Press och media inbjuds att delta vid den festliga invigning som sker onsdagen den 21/3 kl. 14.00.

Anmäl gärna eventuell närvaro eller boka enskild intervju med företrädare från Gårdstensbostäder eller Angereds Närsjukhus genom att kontakta Anki Caspersson, presskontakt på Gårdstensbostäder. Tel: 031-332 60 32. E-post: anki.caspersson@gardstensbostader.se

Gårdstensbostäder ingår i Framtidenkoncernen som är en del av Göteborgs Stad och förvaltar 2.751 hyreslägenheter i Gårdsten.

Angereds Närsjukhus är det första specialistsjukhuset i Göteborg med fokus på öppenvård och livsstilssjukdomar. Sjukhuset ägs och drivs av Västra Götalandsregionen och invigdes 2015. Verksamheten sysselsätter ca 360 anställda och är tänkt att under de närmaste åren följas av två ytterligare sjukhus, i Högsbo samt på Hisingen.