Framtiden

Tillbaka

Boken om våra kvarter nominerad till årets Göteborgsbok

På Göteborgsbokens dag 14 april koras årets Göteborgsbok. Familjebostäders bok Våra kvarter är en av tio nominerade.

1950 var Familjebostäder tre personer som satt i var sitt rum i en källare på Gråberget. Uppdraget var att köpa bostadshus. Nio år senare hade vi 4 000 lägenheter, framför allt landshövdingehus i Majorna. Sedan dess har vi köpt och byggt hus i olika stadsdelar och stilar.

Nu förvaltar vi hus som är alltifrån mitten av artonhundratalet till sprillans nya. Boken Våra kvarter handlar om vad som finns bakom Familjebostäders fasader. Med arkitekturen i fokus berättar vi historien om Familjebostäder genom sex byggnadsstilar; landshövdingehus, sekelskifte, funktionalism, folkhem, miljonprogram och ekohus.

– Vi är stolta över de fastigheter vi har i uppdrag att förvalta. Våra hus och områden engagerar varje dag våra över 200 anställda på olika vis. Vi krattar löv och målar om, renoverar och utvecklar. Vi har helt enkelt ansvar för att våra hyresgäster ska ha det bra och må bra där de bor, berättar Per-Henrik Hartmann, vd på Familjebostäder.

– I boken Våra kvarter visar vi upp våra fina hus och det vi ägnar oss åt varje dag. En guidad tur genom arkitekturen och Göteborg i bokform, framtagen främst för våra anställda.

Göteborgsbokens dag anordnas av Göteborgs Hembygdsförbund och Landsarkivet för tredje året i rad och presenterar böcker, författare, förlag och andra utgivare som bidrar till litteraturen om Göteborg. Firandet pågår kl 10-17 på Landsarkivet, Arkivgatan 9A.

Årets Göteborgsbok utses av representanter för Hembygdsförbundet, Stadsmuseet, Stadsbiblioteket och Riksarkivet Landsarkivet.

Vill du veta mer, kontakta gärna Katrin Amgarth, kommunikationschef på Familjebostäder 0706252681 katrin.amgarth@familjebostader.se