Framtiden

Tillbaka

Goda grannar belönas för 81,7 % utsorterat matavfall

För att sporra sina hyresgäster till matåtervinning startade Bostads AB Poseidon i Göteborg tävlingen Sortera matresten, sortera allt förresten. När tävlingen har pågått ett halvår och aprils vikter är färdigräknade har 52 av 74 lag ökat utsorteringen. Vinnande laget i Stampen med drygt 300 hushåll gick från 27,2 % utsorterat i november 2017 till 81,7 % i april. Hela Poseidon ökade sin utsortering från 19,4 % innan kampanjen till 26,8 % i april.

– Jag är superstolt över våra hyresgäster och de som jobbar ute i våra områden. Det är så svårt att motivera sig till matåtervinning när man bor i lägenhet. Man har inte samma ekonomiska incitament som den som bor i hus. Nu har flera av dem startat en ny god vana, bidrar till det nationella målet på 50 % år 2020 och det ska de belönas för, säger en nöjd Terese Svensson, kretsloppscontroller på Bostads Poseidon.

Information i portioner

För den halvåret långa kampanjen tog Poseidon förra hösten fram information för trapphus, miljörum och hemsida som visade HUR, VAR och VARFÖR man ska sortera sina matrester. Och så la man till tävlingsmomentet där lag som nådde 50 % eller en ökning över 10 procentenheter från 1 november 2017 till sista april 2018 belönades med en prispeng som skulle gå till en gemensam sak.

– Det vi vill är ju att starta en positiv vana. Det ska vara självklart att sortera. Och man ska veta varför. Vi har varit noga med återkopplingen och berättat hur långt bussen kan köra på resterna vi samlat in för respektive område. Men också puffat för att man inte ska slänga mat i onödan. Vi behöver ju slänga både mer och mindre, säger Terese Svensson.

Innan kampanjstart gick Poseidon ut med en digital enkät där 4 000 svar kom in på 3 dagar.
– Många var redan engagerade i sopsorteringen, vi har jobbat med frågan länge men inte lyckats höja oss nämnvärt i utsorteringen. Enkätsvaren gjorde det uppenbart var det fattades bruna påsar och varför man kan dra sig för att sortera matavfall. Det hjälpte oss mycket, vi kunde förbättra oss internt och skruva på budskap och kampanjinnehåll, säger Terese.

Hittat nya rutiner

Den stora vinnaren i tävlingen heter Stampen 1. Laget från Norra Ågatan har successivt ökat på sina 27,1 procent från tävlingens första månad. I april sorterade de ut 81,7 procent av sitt matavfall och laget hade störst ökning av alla med 54,5 procentenheter. Terese berömmer laget som ihop med sin lagledare, husvärden Yusuf Nayef, nått så långt.

– Det är en riktig lagseger. Men vi har miljöhjältar över hela stan som sorterat på därhemma och nått kanonfina resultat. De finns i allt från Backa och Hisingen till Kaverös, Kortedala, Angered, Guldheden och Hjällbo. 7 lag nådde över 50 % och 11 till var svindlande nära.

Tävlingsresultaten har gått att följa på hemsidan varje månad. Stampen 1 har även peppat varandra via områdets Facebookgrupp, något de tror kan ha bidragit till det fina resultatet.

– Innan tävlingen sorterade vi inte ut matresterna hemma hos oss. Men nu går alla matrester i kompostpåsen, och vi kommer att fortsätta. För oss handlade det om att hitta en rutin och att gå ut med påsen ofta, säger Malin Faraon från det vinnande laget.

Jobbet fortsätter

Diplom sätt nu upp i Bostads AB Poseidons trapphus och de vinnande lagen kontaktas för att ta reda på vad de vill göra med prispengarna. Terese Svensson är både glad och stolt över de fina resultaten.

–Det här är början på en viktig miljöresa som vi gör ihop med våra hyresgäster. Nu går vi vidare från fokus på matavfall till att sortera allt. Vi har flera projekt på gång som ska hjälpa våra hyresgäster att minska sopberget och öka återvinningen.

Poseidons hemsida kan du läsa mer om kampanjen och se alla lags resultat.

Kampanjfilmen: