Framtiden

Tillbaka

Avspark för kvarteret Makrillen

Med makrill på menyn och GAIS i målet sköt Ann-Sofie Hermansson det officiella startskottet för Gamlestadens nya kvarter – Makrillen.

 

”Nu händer det”. Så beskrev Framtidenkoncernens styrelseordförande, Lars Johansson, startskottet för kvarteret Makrillen. För den som undrat vad som händer på gamla bensintomten vid Artillerigatan i Gamlestaden är alltså svaret att byggnationen av två nya kvarter nu startar på ytan.

På tomten byggs totalt 249 nya lägenheter – 137 av dem som bostadsrätter av Egnahemsbolaget och 112 som hyresrätter av Framtiden Byggutveckling, som sedan lämnar över förvaltningen till Poseidon. Kvarteret rymmer även en förskola, affärslokaler och ett mindre torg.

“Kvarteret Makrillen är en mycket positiv del i den byggboom som nu pågår i Gamlestaden och runtom i Göteborg. Det är precis så här vi ska bygga: med en blandning av bostads- och hyresrätter samt med ett tydligt fokus på att skapa en levande och varierad vardagsmiljö, säger Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande.”

Avsparken för Kvarteret Makrillen innebär inte bara byggstart av två nya kvarter i växande Gamlestaden, utan visar även att Framtidenkoncernen nu på allvar fått fart på nyproduktionen.

“Nu är den stora uppväxlingen igång. I slutet av 2018 kommer Framtidenkoncernen ha byggstartat närmare 3000 bostäder, både hyresrätter och bostadsrätter, till ett totalt värde av över 7,3 miljarder kronor, säger Lars Johansson, Framtidenkoncernens styrelseordförande.”

 

Makrillar på menyn och i mål

Det givna temat för dagen var förstås Makrill. GAIS (Makrillarnas) förstemålvakt, Damir Mehić, stod redo i målet när Ann-Sofie Hermansson gjorde avspark. Och från foodtrucken serverades makrillsrullar i sann Göteborgsvitsanda.

Och gjorde Hermansson mål? Jodå, bollen rullade förbi Mehić, men till historien hör att det blev ett skott från ganska nära håll.

Del av en positiv utveckling

Att Gamlestaden är en stadsdel på frammarsch har knappast undgått någon göteborgare. Ett stenkast från kvarteret Makrillen pågår just nu bygget av fler bostäder, lokaler och nya resecentrum, som kommer att göra Gamlestaden till en stadens knutpunkter.

Men den positiva utvecklingen har inte varit en självklarhet. I början av 2000-talet var bilden av Gamlestaden mörk, med återkommande skottlossningar, utbredd otrygghet och svarta rubriker. År 2001 gick fastighetsägarna ihop och bildade den ideella föreningen Fastighetsägare i Gamlestaden. Ett uthålligt utvecklingsarbete tillsammans med staden, boende, föreningsliv med flera har vänt situationen i stadsdelen och nyligen gick Fastighetsägare i Gamlestaden och Göteborgs Stad in i ett Sverigeunikt samarbetsavtal om Gamlestadens utveckling, under namnet BID Gamlestaden. (BID står för Business Improvement District).

 

“Fler människor kommer nu att kunna få en bostad i Gamlestaden, vilket är bra både för stadsdelen och för Göteborg. 8 av 10 gamlestadsbor ser positivt på utvecklingsplanerna i Gamlestaden, och det är en särskilt positiv byggsten i den framtida stadsdelsutvecklingen. Utvecklingsarbetet i Gamlestaden fortsätter. Hela stadsdelen ska vara trygg, trivsam och vacker. De äldre och de nya delarna ska stärka varandra, säger Helena Holmberg, verksamhetschef för BID Gamlestaden.”

 

 

Om kvarteret Makrillen

Kvarteret Makrillen består av två nya kvarter med en blandning av bostads- och hyresrätter. Husen blir 4-7 våningar höga med varierad arkitektur. Kvarteret byggs gemensamt av Egnahemsbolaget och Framtiden Byggutveckling, som båda ingår i Framtidenkoncernen.

Egnahemsbolaget bygger 137 lägenheter i bostadsrätt om 1-4 rum och kök. Säljstart är planerad till september 2018 med inflyttning från 2020/2021.

112 hyresrätter med 1-5 rum och kök byggs av Framtiden Byggutveckling, som efter färdigställande lämnar över förvaltningen till Poseidon. Uthyrningsstart: 2019. Inflyttning från 2020/2021

Kvarteret rymmer även en förskola, affärslokaler samt ett mindre torg.

Kvarteret Makrillen byggs i partnering med Skanska.

För mer information:
Erik Falk, projektchef Framtiden Byggutveckling, 0761-08 75 23
Maria Henriksson, Byggchef Egnahemsbolaget, 031-707 70 07
Lars Johansson, styrelseordförande Framtidenkoncernen, 0709-46 10 14
Martin Blixt, tf VD Framtidenkoncernen, 0702-16 83 00
Linda Thorsson, informationschef Bostads AB Poseidon, 0705-56 54 16
Catrine Andersson, kommunikatör Framtiden Byggutveckling, 0706-03 66 20

 

SKISSBILDER: ARKITEKTHUSET
FOTO FRÅN DAGEN: PETTER BERG