Framtiden

Tillbaka

Nya bananplantor i Poseidons gröna rabatter

I Linnéparken i Haga, en av Poseidons Utmärkta planteringar, står nu återigen ett par ståtliga bananplantor till minne av Carl von Linné och hans livsverk.

Varje år sätts nya bananplantor i Linnéparken i Haga till minne av när Carl von Linné tog med sig bananplantor hem till Sverige och odlade dem för att sedan bjuda kungen på frukterna. De får en plats på hörnet där solens strålar når dem nästan hela dagen.

– De trivs bra nu när det är så varmt. Men några bananer blir det tyvärr inte på grund av klimatet, säger Ulf Hawén som sköter parken medan han gräver en grop där bananträden ska stå.

Ulf Hawén sätter försiktigt ner bananplantan i jorden.

Linnéparken är en av Poseidons så kallade Utmärkta planteringar och uppfördes 2007 i samband med Carl von Linnés 300-års jubileum. Poseidon har över 30 parker och prydnadsplanteringar runt om i Göteborg och alla är värda ett besök för den intresserade.

– Alla våra planteringar är vackra, men vi har valt ut 31 stycken som är lite extra fina, säger Ivana Rydén, utemiljöcontroller på Poseidon.

Bananplantorna kommer växa sig stora och i höst kommer de nå upp till Poseidon-skylten.

Att skapa vackra och hållbara miljöer är en viktig del när bostadsområden utvecklas och blir till trivsamma hem. Förutom välskötta rabatter och träd finns även bikupor och så kallade faunadepåer där gamla träd och växter blir till mat för insekter, svampar och igelkottar. Det görs för att ”återvinna” naturen och hålla det naturliga kretsloppet igång.

– Det är viktigt att grönskan blir en del av livet. Är det en trevlig utemiljö så är människor ute mer och trivs bättre, säger Ivana Rydén.

För att hålla fint i de Utmärkta planteringarna krävs mycket kärlek. Förutom i den dagliga skötseln får växterna mycket kärlek från engagerade hyresgäster.

– Växter och odling är en hjärtefråga för många och på vissa platser får vi till och med hjälp av våra hyresgäster att hålla växterna i toppskick, säger Ivana Rydén.

Läs mer om Poseidons Utmärkta planteringar här.