Framtiden

Tillbaka

Muralmålning och gatukonstfestival på Saturnusgatan i Bergsjön

Graffitiväggen Bergsjöfamet bakom parkeringshuset på Saturnusgatan i Bergsjön är idag en av Sveriges största lagliga graffitiväggar. På lördag 30 juni går startskottet för en ny gatukonstfestival på platsen – Bergsjön Urban Art. Det blir graffitiworkshops, musik och filmvisningar. Dessutom kommer gatukonstnären Rubin hem från New York till Bergsjön för att göra en muralmålning på Saturnusgatan.

Målningen förväntas bli klar lagom till lördag då festivalen äger rum intill Bergsjöfamet. Tony ”Rubin” Sjöman är uppvuxen i Bergsjön och var en av de första som målade på platsen. I dag bor han i New York där han är verksam som konstnär. De senaste åren har han gjort flera offentliga utsmyckningar runt om i världen, bland annat på nya World Trade Center i New York. Så här beskriver han sina idéer kring den kommande målningen på Saturnusgatan:

– Jag tänker att muralmålningen delvis ska spegla min resa från Bergsjön till New York. Bergsjöns betongarkitektur finns i mitt DNA. Verket kommer också att symbolisera en ständig strävan att våga gå framåt. New York har lärt mig att tänka stort.

– Jag ser verkligen fram emot att göra denna målning. Det känns spännande att sluta cirkeln på Saturnusgatan med att skapa ett verk som bär spår av något där allting en gång startade.

Tillsammans med Urban Konst finns det planer på att göra parkeringshuset till en ny kreativ mötesplats i Bergsjön. På lördag blir det fullt med aktiviteter både inne och utanför parkeringshuset. Utöver konstnärsamtal med Rubin kommer det att visas filmer om gatukonst, det blir dans battle, DJ:s och graffiti-workshops för stora och små.

Vill du veta mer, kontakta gärna projektledare Ulf Hård, kundansvarig på Familjebostäder 0722474018 ulf.hard@familjebostader.se

Evenemanget genomförs av Familjebostäder tillsammans med Urban Konst lördagen den 30 juni klockan 14.00-21.00 intill parkeringshuset på Saturnusgatan i Bergsjön.

Urban Konst är en verksamhet inom Göteborgs Stad som skapar förutsättningar för att fler ska kunna ta del av och skapa konst på platser öppna för alla.

Här hittar du mer information om festivalen:
https://www.facebook.com/events/182414822592437