Framtiden

Tillbaka

Äntligen har Rutan fått en plats i Göteborg

Nio kvadratmeter där mänskliga rättigheter råder. Landala Torg blir den tredje platsen i Sverige där frizonen Rutan knackas ner i stenbeläggningen.

– Äntligen på plats i Göteborg, säger regissören Ruben Östlund som tillsammans med Kalle Boman är Rutans skapare.

Rutan är en frizon där tillit och omsorg råder. I den har vi samma rättigheter och skyldigheter utan åtskillnad.

Rutan i Landala är ett gemensamt projekt som började med att Annika Strandberg, områdeschef i Centrums stadsdelsförvaltning, såg Ruben Östlunds film ”The Square” och tyckte att den populära ”Mötesplats Kulturhus” i Landala borde ha en sån där ruta.

– Jag tyckte att det hängde ihop med vårt hälsofrämjande arbete för seniorer. Vi vill att seniorerna ska vara med där det händer, och Rutans budskap stämmer så bra överens med den värdegrund vi står på, berättar Annika Strandberg.

Idén vandrade ut på torget

Frågan gick vidare, Valands konsthögskola och regissören Ruben Östlund kopplades in och idén vandrade ut från mötesplatsen till torget, där GöteborgsLokaler tog emot den med öppna armar.

– Vårt uppdrag är att skapa trygga, trivsamma handels- och mötesplatser. Därför känns det så fint med en Ruta på Landala Torg. Torget är en central plats för många människor, en plats att mötas på där alla är välkomna, säger Ann-Sofie Strömbäck, centrumutvecklare hos GöteborgsLokaler.

Omges av en ljusslinga

Det faktiska arbetet med Rutan drogs igång med start v 46. Rutan byggs som en kvadrat i den befintliga stenläggningen på Landala Torg, som en markerad ruta i form av två rader vita gatstenar. Mellan dessa vita rader ligger en belysningsslinga. Rutan är nio kvadratmeter och vid den ligger en bronsskylt som berättar: ”Rutan är en frizon där tillit och omsorg råder. I den har vi samma rättigheter och skyldigheter utan åtskillnad”.

Inspirerad av trafikregler

Ruben Östlund berättar vidare om att Rutan är inspirerad av trafikreglerna.

– Om man tänker efter så är det ganska fantastiskt hur bra idén med ett övergångsställe fungerar. Ett par vita streck i gatan får bilister att visa omsorg för fotgängare. Det säger något om människans förmåga till starka gemensamma överenskommelser. Naturligtvis kan vi skapa nya sociala kontrakt om vi tycker att vi behöver det.

Rutan kan ses som ett nytt påbudsmärke för medmänskliga värderingar.

Rutan tänds 1 december

Och lagom till att vi går in i den mörkaste månaden är det dags att tända Rutan. Den 1 december lyfts plåten och vi inviger Göteborgs första Ruta.

Invigning:

Rutan invigs lördagen den 1 december kl. 15.00 på Landala Torg.
Initiativtagare Annika Strandberg, SDF Centrum och Centrums stadsdelsdirektör Babbs Edberg håller i invigningsceremonin.

Talare: Ruben Östlund

Musik av och med: José Gonzalez

Under invigningen bjuder vi på julig fika och visar film.

Efter invigningen kommer Rutan att tas om hand av Mötesplats Kulturhus och ”Rutans Vänner”.

Faktaruta om Rutan:

Rutan i Landala är nummer 4 i ordningen.

Ruta nr 1 finns i Värnamo sedan 2015.

Ruta nr 2 kom till i Grimstad, Norge 2016.

Ruta nr 3 invigdes i år i Ängelholm.

Rutan har fungerat som inspiration till Ruben Östlunds film “The Square” som vann guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes 28 maj 2017.

För mer information kontakta:

Ruben Östlund, Rutans skapare, 073-701 43 27

Annika Strandberg, initiativtagare / SDF Centrum 031-365 70 53

Ann-Sofie Strömbäck, Landala Torg – Invigningen / GöteborgsLokaler 031-335 01 28

Christian Falk, Mötesplats Kulturhuset – Invigningen / SDF Centrum 031-365 78 26

Krister Andersson, Landala Torg – byggnationen / GöteborgsLokaler 031- 335 01 09