Framtiden

Tillbaka

Vad hände med alla ljusgranarna i Göteborg? Vi har återanvänt och redesignat.

Under många år har Göteborg haft ljusgranar runt om i stan, så även på de stadsdelstorg som GöteborgsLokaler förvaltar. Förra vintern visade det sig att ljusgranarna inte riktigt håller för våra västkustska vindar och ljusgranarna packades ihop och lades på lager. Men vad skulle vi göra med alla dessa aluminiumringar och LED-ljusslingor som fick läggas åt sidan när utredningen visade att ljusgranarna kunde vara en potentiell fara vid starka vindar?

GöteborgsLokalers centrumutvecklare Samira Ajanovic tänkte till och bestämde sig för att återvinna ljusgranarnas material och skapa en ny juldekor.

Jag ville återanvända och skapa något nytt. Så synd att bra material bara skulle läggas åt sidan, säger Samira Ajanovic.

Med hjälp av HDKs lärare Jorma Huttu, formgivare Pia Hansson och Ståhls reklam kommer nu de återvunna och redesignade ljusgranar lysa på ett nytt, värmande sätt och pryda Axel Dahlströms Torg samt Brunnsbotorget.

Vi ville skapa andra former och nya uttryck av de befintliga ljusslingorna. Under arbetet bollade vi idéer och kom fram till att de lysande cirklarna som det till slut blev, kunde symbolisera snöflingor, julkulor, hjärtan och julhjul. Genom att återbruka befintligt materiel kan vi bidra till ett hållbart tänkande och minska miljöpåverkan, berättar Jorma Huttu.

I den redesignade juldekoren används ringarna i sin nuvarande form, men en del ändrar också uttryck och blir ett hjärta. Led-slingorna monteras på ramarna och tillsammans skapas en hjärtlig, fint lysande och återvunnen juldekor.

– Vi börjar i år med Axel Dahlströms Torg och Brunnbotorget, nästa år kanske det blir på fler torg, avslutar Samira Ajanovic.

Den 29 november kl 17.00 blir det premiär. Då tänder vi ljusdekoren på Axel Dahlströms Torg.

Kontaktpersoner:

Samira Ajanovic, centrumutvecklare GöteborgsLokaler, 031-335 01 33.

Jorma Huttu ljusdesigner HDK, 0762-04 23 80.

Lars Ståhl, produktion, Ståhl reklam 0733-12 33 40.