Framtiden

Tillbaka

Är Tellusgatan i Bergsjön årets bygge?

Familjebostäders omvandling av huset på Tellusgatan med 169 lägenheter är nominerat till Årets Bygge 2019. I tävlingen som avgörs 26 mars möter renoveringen i Bergsjön många andra fantastiska projekt som bland andra Kirunas nya stadshus och renoveringen av Nationalmuseum.

På Tellusgatan i Bergsjön har Familjebostäder renoverat 169 lägenheter både in­ och utvändigt och det stora miljonprogramshuset har fått ett nytt utseende. En omvandling i tät dialog med hyresgästerna, som även har varit med och påverkat konstnärlig utsmyckning av entréer och utemiljö. Lägenheterna har bland annat fått nya kök och badrum. Tellusgatan utsågs till årets renoveringsprojekt av SABO 2018.

– Omvandlingen av Tellusgatan har pågått under flera år och under den tiden har vi hanterat både tekniska utmaningar och evakuering av hyresgäster i flera etapper. Både inför och under tiden har dialogen med hyresgästerna varit central, säger Maria Wennerberg, projektchef på Familjebostäder.

Renoveringen av fasadens speciella konstruktion utifrån dagens krav på energi och teknik var den största tekniska utmaningen. Med kloka idéer från konsulter och entreprenörer skapades en lösning som också har bidragit till att sänka energianvändningen med 50%. En annan utmaning var att göra entréer och trapphus öppna och trygga utan att minska bärigheten i konstruktionen.

– Visst är det roligt med nomineringar och priser, men vår största belöning är att hyresgästerna är nöjda och att renoveringen av Tellusgatan har betytt ett lyft för hela området, fortsätter Maria.

Efter noggrann dialog med hyresgästerna och omfattande tekniska undersökningar beslutades 2014 om bland annat nya fasader, tillgänglighetsanpassningar, nya entréer, stambyte med nya och större badrum, ny belysning, nya kök, energibesparande åtgärder och en ny utemiljö i anslutning till fastigheten. Renoveringen har gjorts etappvis och på så sätt har det blivit tydligt med ”före och ”efter”. Under 2018 färdigställdes den sista etappen och huset är fullt inflyttat. På taket finns idag även en solcellsanläggning.

Årets Bygge arrangeras av tidningen Byggindustrin och Business Arena. De 20 bästa byggprojekten i Sverige, som slutfördes under 2018, gör upp om titeln och vinnaren koras på Årets Bygge-galan den 26 mars.

Vill du veta mer, kontakta gärna Maria Wennerberg, projektchef på Familjebostäder 0761037656 maria.wennerberg@familjebostader.se