Framtiden

Tillbaka

Poseidon och SABO kompetensutvecklar Sveriges hyresgäster

Det finns vissa praktiska saker som är hyresgästens ansvar att fixa själv i sin lägenhet. Men som många varken kan eller vet att de behöver göra. Med en digital boskola och tio korta filmer ger nu Bostads AB Poseidon och SABO, allmännyttans branschorganisation, möjligheten för hyresgäster i hela Sverige att enkelt fixa det själva.

Rensar du vattenlåset själv, vet du hur grannen blir glad i tvättstugan och vet du vad som förväntas av dig som hyresgäst? Svaret på den frågan är ofta nja.

Därför frågade Bostads AB Poseidon sina 90-talet husvärdar vilka som var de tio vanligaste felaktiga felanmälningarna som gjordes. Alltså saker som man enligt kontraktet egentligen ska fixa själv i sin kommunala lägenhet, men inte gör.

Utifrån svaren tog bostadsföretaget tillsammans med husvärdarna och förvaltarna fram en digital boskola med tio korta och lättsamma filmer, undertextade på fyra språk. Nu finns filmerna tillgängliga att använda för allmännyttan, via branschorganisation SABO.

Bygger både kunskap och stolthet

– Vår personal hade efterfrågat den här typen av verktyg rätt länge och flera bolag har visat intresse för filmerna, utbildningsjobbet behöver ju göras hos de flesta. Förutom att de bygger kunskap och stolthet hos hyresgästerna så får personalen ett verktyg att visa och hänvisa till, och därmed mer tid som de kan lägga på det de egentligen ska göra för hyresgästerna, säger Mia Olsson Broander, kommunikatör på Bostads AB Poseidon som tagit fram filmerna i samarbete med Viktor Ragnemar Video Creative.

– Vi är glada att det här samarbetet lett fram till att medlemsföretagen får ett nytt verktyg för att stötta hyresgästerna. Det är ett klockrent sätt att arbeta för att nå ut i dagens samhälle där vi hela tiden ser en ökad efterfrågan på rörligt material, säger Caroline Högrud, webbkommunikatör på SABO.

Lär även ut svenska språket

Filmerna, som med sin undertextning på flera språk även lär ut svenska språket, ligger som en digital boskola på Poseidons egen hemsida, och finns att köpa för allmännyttiga bostadsbolag för en bråkdel av produktionskostnaden på SABOs webbshop:


Rensa vattenlåset, en av de tio filmerna i Poseidons digitala boskola När du kickat igång filmen, byt till svensk, arabisk, somalisk eller arabisk undertextning vid de tre prickarna eller på kugghjulet längst ner till höger på Youtube:

Har du frågor om filmerna, kontakta:

Mia Olsson Broander, kommunikatör Bostads AB Poseidon
mia.broander@poseidon.goteborg.se telefon 031-332 15 51

Caroline Högrud, webbkommunikatör, SABO Sveriges allmännyttiga bostadsföretag
caroline.hogrud@sabo.se telefon rune.nordstrom@sabo.se telefon 08-406 55 80

Josefin Jorge, pressansvarig SABO Sveriges allmännyttiga bostadsföretag
josefine.morge@sabo.se telefon 08-406 55 25