Framtiden

Tillbaka

​En fasad hämtad från sagornas värld

Vad har Nils Holgersson, Körkarlen och Herr Arne gemensamt? Förutom att de alla är litterära karaktärer så pryder de nu också fasaden på Selma Lagerlöfs Torgs nya handelshus.

Handelshuset på Selma Lagerlöfs Torg börjar nu få sin slutgiltiga form. Alldeles nyligen monterades fasaden på den delen av huset som skall fungera som parkeringsdäck. Den nya fasadbeklädnaden består av perforerad plåt där hålen bildar namn på kända litterära karaktärer från några av Selma Lagerlöfs mest älskade verk.

Bakom fasadens utformning står arkitekterna Semrén & Månsson där Tobias Fasth har fungerat som uppdragsansvarig. Han berättar om en lång process där många alternativ övervägdes innan valet föll på att gestalta handelshuset med ett abstrakt mönster.

– Inledningsvis tittade vi på många olika förslag, ett var att klä fasaden i gröna glaslameller, men vi bestämde oss ganska snart för att använda oss av aluminiumplåt som är ett bra och hållbart material, berättar Tobias Fasth.

Till en början togs ett förslag fram där fasaden utsmyckades med ansikten. Tanken var att låta lokala ungdomar bli förevigade på handelshuset, men juridiska frågetecken styrde in arkitekterna på ett annat spår. Efter nya skisser och en hel del olika förslag började bitarna falla på plats. Genom att perforera metallkassetter har Semrén & Månsson tagit fram ett mönster bestående av namn på karaktärer hämtade från verk av Selma Lagerlöf. Här hittar vi Nils Holgersson, Gösta Berling, Marianne Sinclair och många andra.

8,8 miljoner hål i fasaden

Fasaden, som består av drygt 8,8 miljoner hål i sammanlagt 966 kassetter har en total yta på hela 1800 kvadratmeter. Totalt är drygt 30% av ytan perforerad, vilket skapar en unik effekt beroende på tid på dygnet. Under dagen är det lätt att tyda orden på fasaden. Kvällstid så släpper plåten igenom det befintliga ljuset från parkeringshuset och på så sätt skapas en helt annan karaktär på huset. Det faktum att så mycket av ytan är perforerad gör också att det blir lätt att se igenom fasaden från insidan, vilket i sin tur skapar ett naturligt ljusinsläpp som ökar tryggheten i parkeringshuset.

Handelshusets bottenvåning får i riktning mot Backadalen en betongfasad där det planteras växter. Med tiden kan växterna få möjlighet att klättra utmed fasaden och skapa en grön miljö.

Handelshuset och stadsdelshuset med rum för kultur på nya Selma Lagerlöfs Torg öppnas för allmänheten i augusti och invigning sker den 29-31 i samma månad.

Läs mer om förvandlingen av Selma Lagerlöfs Torg på hemsidan selmastad.se

För vidare information, kontakta:

Jonas Lissel. Fastighetsförvaltare GöteborgsLokaler. jonas.lissel@goteborgslokaler.se

Tobias Fasth. Uppdragsansvarig Semrén & Månsson. tobias.fasth@semren-mansson.se