Framtiden

Tillbaka

Textilåtervinning i Familjebostäders tvättstugor

Under hösten får fler hyresgäster hos Familjebostäder möjlighet till fastighetsnära insamling av textilier. I centrum och Majorna kan kläder och textilier lämnas i en behållare i tvättstugan genom ett samarbete med Björkåfrihet. Sedan tidigare finns även textilinsamling utomhus i många av våra områden i samarbete med Human Bridge och Myrorna.

Insamlade kläder och annan textil får leva vidare som begagnade plagg eller återvinns. Att textilierna får nytt liv innebär en vinst för miljön och spar samtidigt på jordens resurser som vatten och energi. Dessutom minskas kemikalieanvändningen.

– En allt viktigare del av vårt uppdrag är att främja återvinning och återbruk i våra bostadsområden och därigenom förebygga uppkomsten av avfall, berättar Mattias Pettersson, specialistchef på Familjebostäder.

– Vi tror att närhet och enkelhet är viktiga ledord för att underlätta för våra hyresgäster att återvinna sådant som kanske annars hamnar i restavfallet.

Ungefär 800 av Familjebostäders hushåll kan lämna sina textilier i behållare inomhus. De flesta har satts upp under 2019. Utomhus finns 25 stora kärl för insamling. I vissa områden töms kärlen varje vecka och på andra platser mer sällan – allt beroende på hur snabbt de blir fulla. Bovärdarna har god koll och kan meddela när det är dags för tömning.

– Många verkar uppskatta att kunna lämna kläder som man inte längre behöver i sin tvättstuga. Annars är det kanske inte så lätt att veta vart man ska göra av dem. Nu är det både enkelt och nära, säger Magnus Niklasson, bovärd på Familjebostäder.

Under 2018 har nästan 50 ton textil samlats in i våra områden, vilket motsvarar cirka 250 000 t-shirts.

Vill du veta mer, kontakta gärna Mattias Pettersson, specialistchef på Familjebostäder mattias.pettersson@familjebostader.se 0761183744