Framtiden

Tillbaka

Familjebostäder fyller 70

Med nästan 20 000 lägenheter i nästan alla stadsdelar i många olika byggstilar ser vi tillbaka på 70 händelserika år. Vi vårdar våra fina äldre hus samtidigt som vi bygger nya med solceller på taken och laddning för elbilar. Varje tid med sin karaktäristik och sin alldeles egna charm. Vi välkomnar nya hyresgäster och är glada för de som har valt att bo stora delar av sina liv i våra hus.

Familjebostäder bildades 1950 och har haft som uppgift att rädda och restaurera landshövdingehusen. Idag har vi 5 400 lägenheter i dessa hus som är några av våra mest populära. De flesta byggdes mellan 1890 och 1930 och finns i Kungsladugård och Majorna men vi har landshövdingehus även i Gårda och på Lindholmen. Understa våningen byggdes i sten och de två övre våningarna i trä.

Sekelskifteshusen byggdes i slutet av 1800- och början av 1900-talet och finns främst i det som kallas Göteborgs stenstad kring Heden och Lorensberg. Tegelfasaderna är rikt mönstrade och även interiörerna är vackert smyckade. I bland annat Johanneberg och Sandarna har vi funkishus med putsade fasader och rundade balkonger som byggdes från 1930 och framåt.

Under 50-talet formades folkhemmet i bland annat Högsbo och Kortedala med trevåningslängor och punkthus och både grönytor, berg och träd inom räckhåll. Viktigt var också närheten till service på torget. Miljonprogramshusen i Bergsjön, Tynnered och Backa byggdes under 60- och 70-talet för att bygga bort bostadskrisen och tillgodose behoven av stora och förhållandevis billiga hyreslägenheter med genomtänkta planlösningar.

Våra nyaste hus tar hänsyn till att allt fler vill bo sunt, hållbart och energismart. Vi har till exempel byggt i naturliga material, med Svanenmärkning, och plats för specialcyklar och lådcykelpool. Några av våra senaste hus finns i Tynnered, Majorna, Nya Hovås och på Donsö.

Under året kommer vi att göra nedslag i historien och skildra resan från starten i en källare på Gråberget genom byggnationer, dialoger och renoveringar tills idag.

I boken Våra kvarter finns mer att läsa om sex arkitekturstilar i våra områden. Den som gör vårt quiz har chansen att vinna boken.