Framtiden

Tillbaka

Poseidons sommarjobbare är igång och jobbar!

– Jag fick ett annat jobb först via Göteborgs Stad men det blev inget med situationen med covid-19, så nu jobbar jag här på Poseidon istället, berättar Ines Abrahamsson som gör sin andra jobbvecka på Poseidons gårdar. Hon ingår i första kullen av Bostads AB Poseidons 167 sommarjobbande ungdomar.

Pernilla Enerskog, utemiljöcontroller på Poseidon, kan utemiljöjobbet på sina fem fingrar:

-Att ta emot sommarjobbare har vi ägnat oss åt i många år. Dels för att dra vårt strå till stacken så ungdomarna får erfarenhet att jobba, men också för att visa fler att fastighetsbranschen och utemiljöarbete är ett viktigt, spännande och varierande framtidsjobb. Att vi anställer så många fler i år är ju för att många sommarjobb försvunnit inom många branscher.

Sammanlagt 750 ungdomar anställs av Poseidon och systerbolagen, vilket är 170 fler än tidigare år. Av dessa kommer en grupp på 167 ungdomar i tre omgångar jobba jämte Poseidons ordinarie utemiljöpersonal och en grupp på 7 ungdomar arbetar som ungdomshandledare. Till sin hjälp har de en huvudhandledare som tillsammans med Poseidons miljövärdssamordnare och miljövärdar kommer att rycka in och lasta av där det behövs.

-Man ska veta att det här ställer jättehöga krav på vår personal. Under sommaren går det 5 säsongs- eller sommaranställda personer på varje ordinarie miljövärd. Så även om vi får jättebra extraresurser och vår fasta personal med hjälp av det här kan gå på semester, så kräver det mycket av vår fasta personal i engagemang, förberedelser och arbetsledning, berättar Lennart Wahlstedt som är miljöchef på Poseidon.

Flera av Poseidons medarbetare inom utemiljön är redan duktiga handledare efter att Poseidon ihop med systerbolagen drivit projekt där vi anställt nyanlända.

-Nu har de gjort ett jättejobb för att förbereda så att de här sommarjobben blir bra och skapar nytta och glädje för våra hyresgäster, berättar Lennart Wahlstedt.

Vad kommer ungdomarna att göra då? Framförallt blir det jobb i utemiljön, där det handlar om att rensa ogräs, städa och hålla extra snyggt i våra miljöhus och utemiljöer. Det kommer även finnas möjlighet att bidra i konstprojekt eller sprida information om covid-19 och saker som händer runtom gårdarna där man jobbar.

– Viktigt är att vi verkligen tar vara på de som är duktiga och anstränger sig, och inte missar dem. Vi vill kunna ge dem jobb hos oss nästa sommar igen, så att de kan gå in och vara mentorer för andra ungdomar som är hos oss första gången. Det är det bästa sättet att praktiskt visa fler ungdomar att engagemang i sitt arbete och ett trevligt sätt mot kollegor och hyresgäster gör skillnad på riktigt. Med det visar vi på hur vi jobbar för att få till trygga och levande bostadsområden och ger äkta hopp och meningsfullhet inför framtiden, avslutar Lennart Wahlstedt.

//Citat

”Vi har föräldrar som ringt oss efter sommaren och tackat för att deras barn fått ordning på sina liv.”
Lennart Wahlstedt, miljöchef

Fakta:

Cirka 500 av de 750 sommarjobben inom Framtidenkoncernen ingår i de platser som lottas ut till ungdomar som sökt jobb inom Göteborgs Stad.